Geef jij jezelf ruimte het “fout” te doen?

klaproosAls er een vrouw bij me langs komt, zegt ze: het gaat eindelijk beter met me! Wat fijn om te horen, zeg ik haar, je bent erdoorheen gekomen. Ja, ik woon nu weer op mezelf, ik zing weer als ik thuis ben en geniet van m’n ruimte. Maar, weet je waarom ik nu bij je ben? Ik voel me regelmatig zomaar ineens schuldig en ik heb dan het gevoel dat ik het fout heb gedaan.

Goedemorgen zegt een vriendelijke vrouw opgewekt als ze binnen stapt.  Het gaat eigenlijk best goed met me, maar ineens kreeg ik een week geleden weer die buikpijn klachten. Je gaat vast weer een stap verder, zeg ik haar, dan zie je meestal dat oude klachten zich weer even laten zien. Vaak zijn de klachten dan minder intens, minder lang, maar vragen toch om aandacht. Ik ga al een tijd niet meer naar de kerk, geeft ze aan, het zat al zo lang in m’n gedachten om dat te doen. Het geeft me zo’n ongelooflijk vrij gevoel. Ik voel de verbinding met God sterker dan ooit, het voelt alsof ik licht geef, zoiets.. Ik voel me  goed over m’n keuze, maar toch merk ik dat mensen om me heen er niet naar vragen, het onderwerp in het gesprek vermeden wordt. Ik kan er eigenlijk niet over praten, dat geeft me nu ineens een eenzaam gevoel en laat me toch twijfelen of ik het niet “fout” heb gedaan..

Geef jij jezelf toestemming het “fout” te doen?

Het kan zijn dat iemand het gevoel heeft iets te willen doen, of  iets juist niet meer te willen doen. Je weet eigenlijk dat dit “fout” is. Je weet of voelt dat je weerstand zult ontvangen uit je omgeving of weerstand vanuit jezelf. De weerstand die is opgebouwd uit oude overtuigingen of patronen vanuit je opvoeding, je familie of de maatschappij. We zijn ons hier niet van bewust, totdat we de verandering gaan doorvoeren.

Onze ouders en voorouders leefden in een andere tijd, met vaak meer dwang en druk vanuit hun omgeving. “Dat doe je niet,” of “dat zeg je niet”, kan uit die generatie nog steeds onderdeel zijn van ons denken of ons gevoel.

Er zijn ook mensen die met voorwaardelijke liefde zijn opgevoed. Als je goed presteert of altijd voor anderen zorgt en klaar staat, dan hou ik van je. Wellicht is dit tegen je gezegd, of heb je het onbewust opgepakt. Het kan dan zo lastig zijn om daarin iets te veranderen. Je weet en voelt dat je zult worden afgekeurd door die persoon of je komt in een loyaliteits- conflict. Angst voor afkeuring, falen, dat er niet meer van je gehouden wordt is veelal onze grootste angst. Het kan je volledig vastzetten en zo raak je verstrikt in jezelf. Zo zijn er mensen die om die reden niet toekomen aan een verandering die goed is voor hen zelf.

Het is zeker mogelijk toch stappen te zetten die goed zijn voor jou. Geef jezelf de ruimte het gewoon “fout” te doen, wees je bewust dat er allerlei emoties omhoog kunnen komen, zoals boosheid, verdriet, angst en schuldgevoel. Is dit vreemd? Nee, het hoort erbij en ook hier kom je doorheen. En als je er doorheen gaat, komt er een ongelooflijke kracht vrij en voel je de kracht van liefde. Misschien niet altijd van de mensen van wie je het gehoopt had, maar zeker in jezelf. Zo zijn er dan ook weer anderen mensen die je tegenkomt op je weg.. Mensen die ook hun hart hebben opengesteld en gevolgd om meer liefde te kunnen ervaren en delen.

Wellicht ontdek je dat die ‘foute” keuze eigenlijk het allerbeste was voor jou..

In een sessie help ik o.a. mensen die hun hart willen volgen en voor zichzelf ruimte willen nemen, mensen die het “fout” durven doen. Die achter hun klachten en emoties willen kijken. Klachten en emoties zijn een signaal voor je ziel. Klachten wijzen je de weg, altijd wat voor jou het beste is. Het is geen teken van zwakte. Het is nou eenmaal zo dat gevoelige en hooggevoelige mensen veel meer klachten hebben als mensen die dat niet zijn of nog niet zijn. Het is een andere manier van denken, het is omdenken..”

Een Alaska edelsteen remedie die je als ondersteuning kunt gebruiken om het “fout” te durven doen is de covellite, deze geeft kracht om de energie van binnen naar buiten te laten stromen.

Een  Alaska bloesem remedie is de white violet, die je helpt vertrouwen te ontwikkelen in de verbinding met jezelf en om je goed te blijven voelen t.o.v. je omgeving die anders denken of voelen.

Celzout nr5 is een celzout die je kan ondersteunen om goed voor jezelf te zorgen en de balans leert tussen verantwoordelijk zijn voor jezelf en je omgeving. Nr5 helpt bij uitputting van maar doorgaan en doorgaan..

Celzout nr11 die helpt om je creatieve energie te laten stromen en die je stevigheid geeft. Conflicten niet ten koste van jezelf uit de weg te gaan omwille van het bewaren van de harmonie.