Nieuwsbrief maart 2020

Lieve lezer,

Hoopvol blijven in deze bijzondere periode…
 
Wat gebeurt er allemaal in de wereld. Het Corona virus is het gesprek van de dag, de gevolgen zijn overal merkbaar. Wie had kunnen vermoeden dat de hele situatie rond het corona virus de mensen en onze wereld zo zou kunnen raken en stil leggen.

Er was al langer bekend en vorig jaar testte ik al dat er in 2020 veranderingen zouden plaatsvinden. Grote veranderingen in de wereld, die ruimte gaan maken voor meer balans, verbindingen, nieuwe manieren van leven en samenwerking. Meer ruimte voor liefdevolheid en kansen om te vertrouwen op je hart en wijsheid.

Als verandering in de lucht hangt, weet je nooit hoe dat gaat gebeuren. Ook ik had geen idee hoe de veranderingen zouden gaan plaatsvinden. Nu de gevolgen van deze hele situatie zo groot zijn, realiseer ik me dat dit wel eens het begin van de verandering zou kunnen zijn.

 
Overweging om vanuit liefde te kijken

Als de eerste verontwaardiging en onrust van de impact van de situatie in jezelf en de wereld om je heen tot rust is gekomen, ontstaat er ruimte om te voelen wat dit alles met je doet. Misschien voel je je kalm en voel je vertrouwen of blijft juist de onrust en onzekerheid zich aandringen. Je zou kunnen overwegen om vanuit liefde en wijsheid te kijken wat er gebeurt met jezelf, je naasten en de wereld om je heen. Lees verder
 
Alles heeft 2 kanten

Er is veel onrust, onzekerheid en angst, maar voel je ook dat de liefde voor elkaar naar boven komt? De samenwerking die ontstaat tussen mensen, de kracht en creativiteit die in mensen wakker wordt?
Als de economie in de wereld grotendeels stopt, kun je dan ook voelen dat de mens rust krijgt? Kun je de stilte voelen en horen? Kun je voelen dat de aarde bijkomt?
Deze hele situatie nodigt ons uit om naar binnen te gaan, terug naar onszelf. Als we geen contacten meer hebben met elkaar, worden we met onszelf geconfronteerd. Dat kan in het begin lastig zijn, maar stilte en rust is soms de enige manier om onszelf te kunnen voelen.
We moeten het ineens zelf doen.  Wat voor kracht en creativiteit schuilt er nog meer in ons? Komt er een beetje ruimte om meer zelfvoorzienend te kunnen zijn? Misschien wist je niet dat je je eigen kinderen ook kunt helpen met schoolwerk thuis. Of dat je heel goed thuis alleen kunt werken?

 
Is er werkelijk bedreiging?

Als we onszelf de kans geven om op een andere manier tegen bedreiging aan te kijken, dan kan het zijn dat er deuren voor je opengaan…

Zou je je kunnen voorstellen dat virussen (net als bacteriën en schimmels) niet tegen ons zijn, maar ons juist helpen om balans te herstellen? Net als in de natuur. We zouden geen strijd hoeven aan te gaan.

Heb je voor mogelijk gehouden dat het virus ons zou kunnen helpen om oude vastzittende patronen versnelt los te laten? Precies daar waar het nodig is om mee te kunnen bewegen? Het klinkt zo tegenstrijdig, ik kan dat zelf ook voelen. Ook ik kwam het verzet nog tegen in mezelf. We zien mensen strijden en overlijden en dat is wat zo vreselijk is en zo tegenstrijdig voelt.

Zou het virus een uitnodiging kunnen zijn om jezelf te gaan versterken? De “vijand” (die eigenlijk geen vijand is) in staat is het beste in jou en in de wereld omhoog te halen? Precies nu op dit moment?

 Als je overweegt om te zien dat alles aan elkaar vastzit, dat er geen licht bestaat, zonder het donker. Dat er geen angst bestaat, zonder moed. Dat dualiteit een feit is op aarde. Dat deze dualiteit juist dat is wat we mogen accepteren en ons uitnodigt tot groei en verandering.  Als we die inzichten kunnen gebruiken, zonder dat je je emoties hoeft weg te stoppen, kan het donker je uitnodigen en helpen, je eigen licht te versterken. Alles wat je aandacht geeft groeit. Waar kies je voor?

Liefde en licht is sterker dan welke angst ook en het versterkt onze immuniteit.

 
Kijken vanuit de symbolieken

De symboliek die ik tegenkwam bij de naam van het virus is; Corona=Kroon.
Kroon staat voor het gezag, de macht, autonomie.

Zou het kunnen zijn dat het virus de kroon in onszelf omhoog haalt? Waar ligt onze kracht en autonomie? Zit het onder een laagje stof? Waar laten we onze autonomie nog liggen?

De overdraagbaarheid van het virus kun je ook vanuit de symboliek bekijken. Het virus wordt overgedragen via de lucht. Het element lucht heeft te maken met het denken, logica en wetenschappelijke verbindingen kunnen maken. Zet de overdraagbaarheid van het virus ons aan om de denkwereld in balans te brengen met het voelen?
Lucht staat ook symbool voor ruimte. We zijn de laatste weken zoveel bezig met het thema ruimte. Ruimte voor jezelf, ruimte naar de ander. Isolatie ruimte als mensen besmet zijn. Zou het virus ons uitnodigen onze ruimte verder in te nemen?

Ademhaling

Het virus heeft invloed op onze ademhaling. De ademhalingswegen staan symbool voor vrijheid en autonomie, op eigen krachten varen. Vrije ademhaling is ruimte maken, je veilig voelen, zonder (zelf)beperking. Ademhalen is het verbinden met jezelf.
Waar mogen mensen wereldwijd nog ruimte maken voor vrije ademhaling? Waar mag balans ontstaan in ruimte en veiligheid om vrij te kunnen ademen? Ruimte voor de verbinding met jezelf? Waar mag de aarde ruimte krijgen?

 
Besmettelijk

Het virus is besmettelijk, energetisch gezien zou je kunnen zeggen dat we allemaal dezelfde blokkades/emoties hebben die opgeruimd mogen worden. Zouden we elkaar als mensen juist helpen door elkaar te besmetten om blokkades op te ruimen?

Alles is energie, zo heeft het virus ook energie. De energie is er altijd eerder dan het virus zelf. Energie is nog vele malen besmettelijker dan welk virus ook. Dat weten ook de mensen die soms worstelingen ervaren met bewust leven en/of hooggevoelig zijn. We pikken energie van elkaar op. Het is de onderstroom die we niet zien, maar kunnen voelen.
Energie kan zich zelfs verspreiden op afstand zonder dat we elkaar zien. Negatieve energie, maar gelukkig ook positieve energie.

Je zou in overweging kunnen nemen dat de energie van het virus al veel eerder aanwezig was en zich al in onze energie heeft verstopt.
Dat de uiteindelijke virusuitbraak ons helpt om daadwerkelijk deze verstopte energie ook fysiek los te mogen laten.

Als de besmettelijkheid toeneemt, geeft het ons als mens de mogelijkheid om sneller op te ruimen, waar we normaal misschien jaren over doen, gebeurt nu in enkele weken of maanden. Zouden we kunnen vertrouwen en meebewegen door juist te geloven in onze immuniteit en kracht en deze versterken?

Het blijkt dat het virus onder de kinderen niet makkelijk verspreid wordt. Het blijkt zelfs dat als de kinderen het virus krijgen ze het veelal van de volwassenen krijgen.
Zou het kunnen zijn dat kinderen al dichter bij hun gevoel staan en minder los te laten hebben op dit gebied? Dat ze dit virus misschien niet nodig hebben om mee te kunnen bewegen?
 
 
Gevoelens van druk

Het kan zijn dat je tijdelijk gevoelens in je lichaam ervaart van een druk of een benauwd gevoel, soms ook druk op de keel wat het ademhalen lastiger maakt. Hartkloppingen en/of hoofdpijn kunnen er ook bij horen. Emoties van irritatie, angst, boosheid of frustratie kun je ervaren. 
Het is van belang ze te erkennen en je af te vragen of ze van jou zijn of vanuit de buitenwereld. Er gebeurt zoveel op dit moment, bij jezelf, maar ook met alle emoties die loskomen bij mensen in een versnelt tempo.
Proberen de emoties niet uit te werken, maar in vertrouwen los te laten is een uitdaging deze tijd.

Keuzes maken en grenzen stellen voor jezelf wat je op een dag wilt horen of zien in de media over dit alles kan je helpen. Met te veel beelden en verhalen zien en horen wat jezelf te veel raakt, help je anderen niet. 
Keuzes maken over wat je aan energie of emotie wilt doorgeven aan de ander of wilt ontvangen van de ander kan helpen.
Geef ik door vanuit liefde en vertrouwen of vanuit angst of afkeer?

Hoe erg deze pandemie ook uitpakt voor alle mensen, dat kan ik ook niet kleiner maken, blijft er ook het grotere geheel. Als je hoofd zich zorgen maakt, dat er iets vreselijk verkeerd gaat en je controle wilt houden, weet de ziel dat dit alles nodig is om het een nieuwe vorm te kunnen geven.

Consulten

Deze tijd kies ik ervoor te blijven werken, omdat juist mensen het deze tijd nodig kunnen hebben om te blijven vertrouwen op zichzelf. Zich bewust te zijn van zichzelf en eventuele blokkades. Of mensen die willen kijken naar versterking van zichzelf op alle gebied.

Persoonlijke consulten zijn mogelijk met de gepaste “omgangsregels”. Ik voel mezelf goed op dit moment, maar leef deze na uit respect voor anderen, waar ik de omstandigheden niet van ken.

Telefonische consulten, mocht je niet willen of kunnen komen doe ik ook en zijn zeker nu een goede optie.

Ik hoop van harte dat je in liefde en vertrouwen kunt blijven meebewegen. Geef jezelf de tijd en ruimte die nodig is, help de ander vanuit liefde en vertrouwen waar mogelijk.

Met liefde en vertrouwen,
Esther