Hoe kun je de beste versie van jezelf worden….

winterEen nieuw jaar geeft altijd een gevoel van loslaten en vastpakken. Voor we verder gaan, denken we terug aan dat wat geweest is, de mooie momenten, maar ook de lastige of verdrietige momenten. Wat we allemaal gedaan hebben en wat we willen doen of anders willen gaan doen in het jaar dat voor ons ligt. Het is altijd weer een bijzonder moment. Ook als je er niet echt over nadenkt, gebeurd er toch iets met je, al is het dan onbewust.

Sommige denken na over goede voornemens, anderen vinden dat onzin of zijn er mee gestopt, omdat het toch niet vol te houden is..

Ik heb het gevoel dat goede voornemens je wel echt verder kunnen helpen. Goede voornemens nodigen je namelijk uit om over jezelf na te denken, waar sta je? Waar wil je naar toe? Wat zou je anders willen doen om meer jezelf te kunnen zijn? Als je je bewust bent waarom je je voornemen hebt, waarom het eerder niet lukte en wat het je kan opleveren, dan wordt de kans van slagen groter. Als je het doet vanuit inzicht en liefde voor jezelf heb je meer stimulans het vol te houden. Doe je het vanuit een negatief gevoel over jezelf, dan is dit de energie die je ontkracht i.p.v. kracht geeft. Bewust zijn van jezelf helpt dus om het vol te houden.

Stel je wilt minder tijd doorbrengen op je telefoon, app, facebook etc. om meer in contact te zijn met je gezin. Als we ervan uitgaan dat alles energie is, dan is het goed om te gaan onderzoeken welke energie van jou verbonden is aan teveel telefoon. Het teveel op je telefoon geeft je namelijk ook iets, het heeft iets voor je aangevuld wat je nodig had of dacht nodig te hebben. Stel dat je erachter komt dat het je een gevoel geeft niet zo alleen te zijn en erbij te horen, dan is dat het gevoel wat het teveel op je telefoon voor je aanvulde. Als je dan stopt met teveel telefoon, krijg je absoluut te maken met eenzame gevoelens. Als je hier van te voren eerlijk met jezelf naar hebt gekeken en je hebt afgevraagd hoe je met deze gevoelens wilt omgaan, is de kans van slagen veel groter. Heb je vervolgens ook nog zicht op het doel voor jezelf, wat het je gaat opleveren, dan wordt de kans van slagen nog groter. Als je je hier niet bewust van bent, kan het heel lastig zijn om het vol te houden. De trekkracht van buitenaf via de telefoon en de hele social media is sterk aanwezig en floept zo je energie weer in. Het gevolg is dat je een negatief gevoel krijgt over jezelf en dat waarschijnlijk oplost door opnieuw iets te zoeken in de buitenwereld. Zo komt het teveel aan telefoon gebruik nog dieper in je systeem vast te zitten en het positieve gevoel naar jezelf verder van je af te staan. Het is dus van groot belang om jezelf te leren begrijpen, je bewust te worden van je onbewuste patronen, maar je ook bewust te worden van de sterke beïnvloeding die er altijd is in de buitenwereld.

Alle goede voornemens of veranderingen die je wilt doorvoeren hebben maar 1 doel en dat is: de beste versie worden van jezelf! Je fijner, liefdevoller, gezonder of krachtiger gaan voelen.

Het is fijn als je zicht hebt op jezelf, wat je aan het doen bent of juist niet. Misschien roept een moment van stilstaan vragen in je op? Op welk pad zit ik nu, of in welke fase zit ik eigenlijk? Het kan zijn dat je in een levensles zit die genezing stimuleert of je uitdaagt om zicht te krijgen op jezelf en zo groei stimuleert. Levenslessen gaan altijd over bewustwording om dichter bij jezelf te komen. Dichter bij je gevoel en het vertrouwen in jezelf. Die levenslessen zijn zeker niet altijd makkelijk en kunnen gepaard gaan met pijn en/of emoties. Het gevoel vast te zitten in een vicieuze cirkel. Als je deze leert doorzien en overwint, zal het je de kracht geven jezelf in het leven verder te ontwikkelen. Als je geen zicht hebt op jezelf, je doel eigenlijk niet weet of voelt, kun je vast komen te zitten of verstrikt raken in je eigen levenslessen.

Er kwam laatst een jonge vrouw in de praktijk, ze ging zitten en zei eigenlijk niet veel. Ze keek naar beneden en hielt haar jas nog aan. Ik keek haar aan en vroeg of ik ergens mee kon helpen. Ze trok haar schouders op, zuchtte en keek een beetje wazig voor zich uit, “ik weet het eigenlijk niet,” zei ze. “M’n vriendin zei dat ik naar je toe moest gaan.” Ik vroeg haar of ze het lastig vond om te komen, ze knikte instemmend en ik zei haar dat ik dat begreep. Ze keek me aan, bijna verbaasd dat ik haar begreep. Ik zei dat ik het dapper vond dat ze toch was gekomen, omdat ik besef dat je soms over een drempel heen moet om hulp te vragen. Uiteindelijk kwam naar voren dat ze zich al langere tijd eenzaam voelde en regelmatig depressieve gevoelens had. Deze gevoelens namen zulke vormen aan dat ze weinig vreugde meer voelde en geen drang meer had om leuke en fijne dingen te ondernemen voor haarzelf en ook niet met de mensen om haar heen. Ze had last van nare negatieve gedachten over zichzelf die ze niet kon stoppen of veranderen. Ik vertelde haar dat eenzame en depressieve gevoelens eigenlijk heel nuttig kunnen zijn bij bepaalde levenslessen. Depressieve gevoelens stimuleren je namelijk om de verbinding met jezelf weer te zoeken. Deze gevoelens willen je wakker schudden en laten weten, dat je al langere tijd jezelf niet ziet. Maar als nare gevoelens je overspoelen en je geen inzicht hebt waarom je ze hebt of waar ze vandaan komen, kan het gebeuren dat je ze niet los kunt laten. Je kunt op deze manier verstrikt raken in deze gevoelens, die eigenlijk een heel ander doel hadden voor je.

Het gevoel dat je het liefst in je bed wilt blijven liggen met een dekbed over je heen, of liever niet uit huis wil gaan, zijn gevoelens die we allemaal wel eens ervaren. Maar als deze gevoelens te sterk worden en je langere tijd blijven overspoelen is het nodig om er iets mee te doen.

Er is gelukkig steeds meer aandacht voor depressieve gevoelens of depressie. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 20 mensen er last van krijgt. Vrouwen hebben hier nog meer last van als mannen. Steeds meer jonge mensen kampen met langdurige depressieve gevoelens. Eenzame en depressieve gevoelens kunnen gepaard gaan met fysieke klachten, als de blokkerende emoties maar lang genoeg blijven zitten. Deze vrouw had last van pijnlijke gewrichten van haar heup en knie en had slaapproblemen. Ze had flinke eczeem plekken in haar hals en al een tijd een hoog piep geluid in haar oor.

Het eerste doel van de sessie was om uit te zoeken waar deze gevoelens mee samen hingen, of het ging om gevoelens van haarzelf of overgenomen gevoelens waren vanuit haar omgeving. Vervolgens zijn we gaan uitzoeken wat de wake-up call was voor haar en wat ik mocht doen om haar energie in beweging te zetten. De eenzame en depressieve gevoelens ontstonden bij deze vrouw vanuit een volledig vol zitten met allerlei emoties en energetische verbindingen vanuit haar buitenwereld. De social media had een grote prioriteit hierin. Ze had zich niet gerealiseerd dat zoveel contacten en continu informatie binnen krijgen haar zo zou kunnen verstoren. Een gevoel van totale onveiligheid en geen verbinding meer kunnen voelen met zichzelf zorgde ervoor dat ze zich zo depressief ging voelen. Ook dat is mogelijk, dat we verstoord raken door energie en gevoelens die niet eens van onszelf zijn. We zijn een aantal sessies verder en gaan werken aan het versterken van haar veiligheid, vertrouwen en bescherming om zo weer ruimte te maken voor haar eigen energie. Ze is weer gaan bewegen en doet yoga oefeningen om haar fysieke kracht te versterken. Bewust worden van haar gevoeligheid en hiermee leren omgaan was o.a. haar wake-up call.

Als je jezelf begrijpt, krijg je steeds meer duidelijkheid en dat geeft je je kracht in jezelf terug. Als je jezelf niet goed begrijpt kun je gaan worstelen, jezelf neerhalen of minderwaardig voelen, je schamen of zelfs last krijgen van depressieve gevoelens. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan, dat zich uit in allerlei fysieke klachten en emoties.

Soms zeggen mensen wel eens tegen me, dat ze geen idee hebben wat ze voelen of mogen leren.. Eigenlijk niet eens zo gek denk ik dan. We leren het niet op school, er is nog geen vak die ons leert hoe we contact maken met onszelf, onze intuïtie en onze natuurlijke talenten. Als we er verder thuis ook niet mee bezig zijn, waar moet je het dan leren voelen? Drukte en veel bezig zijn kan heel fijn zijn, maar geeft een wazig zicht op ons diepere gevoel. We worden geleefd en weten niet beter, totdat… Als je niet weet wat je diepere gevoelens zijn of wat je aan het leren bent, kijk dan naar je klachten, je worstelingen. Situaties waar je het meest mee worstelt, daar vind je leerproces plaats.

Worsteling is de plek waar vasthouden strijdt met loslaten. Dat is niet iets om je voor te schamen. Vertrouwen in jezelf, liefde voor jezelf, de wetenschap dat ieder mens op aarde worstelingen heeft. Dat worstelingen zelfs nodig zijn en dat dit aangeeft dat je geen robot bent, geeft ruimte om kwetsbaar te mogen zijn. Als je met jezelf mag werken om meer vertrouwen, liefde en vrede te voelen, dan pas voel je dat je groeit. Dat is niet altijd makkelijk, je kunt je heel moe of zelfs soms verslagen voelen. Als je door deze verwarring heen komt zal je overwinnen. Je leert de juiste keuzes te maken voor jezelf en je gevoel en intuïtie ruimte te geven.

Wees geduldig, geef je worstelingen ruimte, maar blijf er niet in hangen, sta open om jezelf te begrijpen. Als je jezelf leert begrijpen kun je je eigen kern vasthouden en ben je beter beschermt tegen alles wat er op je af komt in de buitenwereld. Zo voel je de kracht om steeds meer je eigen ruimte in te nemen met jouw talenten..

Zo wordt je stap voor stap de beste versie van jezelf…