Volwassenen en kinderen met eczeem

eczeem Ik krijg vaker de vraag van ouders die tobben met een kind met eczeem en of ik daar iets mee kan. Ook volwassenen zelf kunnen regelmatig last hebben van eczeem. Eczeem is vaak erg pijnlijk en het jeukt. Soms kan de pijn zo ondragelijk zijn, dat kinderen huilen en je er als ouder maar van alles opsmeert om de pijn te verzachten.

Een machteloos gevoel kun je ervaren, omdat ik vaker terug hoor van ouders dat ze geen medicinale crème willen blijven smeren. Het helpt vaak wel even, maar de eczeem komt dan toch weer terug en kun je opnieuw beginnen. En wat voor gevolgen heeft de medicinale crème op de rest van het lichaam?

Ik heb al meerdere kinderen geholpen met uitgebreid eczeem die er gelukkig geen last meer van hebben. Een zekere gevoeligheid kan wel blijven bestaan, maar uitgebreid eczeem is niet meer nodig.

Een tijdje geleden heb ik Niek behandeld, een jongen van 5 jr. Hij had veel last van eczeem, met name in de knieholtes, maar ook over de rest van z’n lichaam had hij behoorlijk veel last. Bij eczeem ga ik testen waar de prioriteit ligt van de oorzaak van het eczeem. Het lichaam wil met eczeem altijd iets opruimen. Afvalstoffen die het lichaam niet kan uitscheiden komen met eczeem naar buiten.

Hoe komt het nou dat het lichaam deze stoffen niet kan verwerken? Dat is prioriteit om uit te zoeken. Het heeft bij eczeem vaker te maken met een bepaald gevoel van onveiligheid, soms al ontstaan bij de geboorte of zelfs al in de baarmoeder periode. Hoe was de geboorte? Bij Niek was de geboorte heel snel gegaan. Alles ging snel achter elkaar door. Heel fijn zou je zo denken, maar te snel de veilige baarmoeder verlaten kan heel traumatisch doorwerken voor kinderen. Toen mama zich na de geboorte ook niet helemaal goed voelde en weggehaald werd voor onderzoek, ontstond er opnieuw een onveiligheid bij Niek.

Onveiligheid kan ook samen hangen met gevoeligheid voor emoties, eigen emoties of overgenomen emoties. Kinderen nemen soms emoties al over van ons, terwijl ze nog in de baarmoeder zijn. Je kunt er niks aan doen. Het is wat er gebeurd in de relatie tussen ouders en kinderen. Bij eczeem wordt je huid, je bescherming aangetast. Je voelt je niet goed beschermd. Als er onvoldoende veiligheid is kan het lichaam moeilijk afvalstoffen opruimen. Ook wordt het lichaam continu belast met alles wat er op je af komt vanuit de buiten wereld.

Als je veiligheid niet goed op orde is, zie je een overbelasting van prikkels van buiten naar binnen. Het was van belang om in het geval van Niek de veiligheid te herstellen in een sessie. Het oude geboorte trauma met bij behorende emoties los te laten.

Eczeem herstellen gaat ook samen met aanpassen van de voeding. In het geval van Niek ben ik gaan kijken welke voeding overbelasting gaf aan de darmen.

Melk/melk producten zijn bijna altijd voor 10 pnt belast. Ook tarwe/gluten kunnen een belasting geven. Het kan voor iedereen weer anders zijn. Schüssler celzouten gaan helpen het lichaam verder te ondersteunen en veiligheid dieper op te bouwen. Ook helpen ze om oude afvalstoffen te kunnen opruimen. Vitamines kunnen ook goed helpen om het lichaam te ondersteunen, ook bij eczeem. Denk bv aan een hogere dosering vitamine D3. Maar dit blijft persoonlijk en is voor iedereen weer anders. Ik test het uit welke vitamine nodig is. Kokosolie onbewerkt kan prima helpen als verzachting en ondersteuning van de pijnlijke huid. Celzouten crème gel nr3 in het geval van Niek gaat helpen de huid te herstellen.

Langdurig eczeem kan dieper het lichaam blokkeren en er kunnen klachten ontstaan van de luchtwegen. Astmatische klachten kunnen zich ontwikkelen na een lange periode van eczeem.

Het is van belang om eczeem op meerdere gebieden te bekijken en aan te pakken. Een natuurlijke manier waarbij je het lichaam probeert te begrijpen wat het wil zeggen met het eczeem. Het is van belang het niet te onderdrukken, maar juist in de kern te kunnen zien en aanpakken.