De confrontatie met depressie is niet negatief!

sunrise, depressieIn de winter maanden is er extra aandacht voor depressieve gevoelens en depressie. De wintermaanden zijn vaak stille maanden. De winter confronteert je met datgene wat nog moeilijk is om te voelen, het confronteert je met jezelf.
Is er daarom in de winterperiode meer aandacht voor depressie? Ook in de media?
Nou voelt iedereen zich wel eens somber of zwaar een aantal dagen, maar voor mensen met een depressie gaat dit nog vele malen dieper en kan het een langdurig proces zijn.
Het is ongelofelijk als je hoort dat depressie onder jongeren ziekte nr 1 is. Ik las onlangs dat ze verwachten dat in 2030 depressie op de lijst bovenaan komt te staan. Het vraagt ons dus duidelijk om aandacht..
Iedereen kan last krijgen van depressieve gevoelens of een depressie. En dan heb ik het over depressie wat ontstaat door een trauma, verlies of iets anders dat ons erg raakt. Je weet van te voren nooit hoe je reageert op zoiets. Een depressie kan ook zomaar naar voren komen, het kan erin sluipen, terwijl alles goed lijkt te gaan.
Het is voor velen een moeilijk onderwerp om over te praten.

Wat zeg je nou tegen iemand die vraagt hoe het met je gaat, ik voel me depressief? Het is iets waar we ons blijkbaar voor schamen. Het is ook een woord waar een ander van kan schrikken. Een oordeel over kan hebben, je zwak kan vinden.. Allerlei adviezen gaat geven. Misschien het advies geeft medicijnen te gaan gebruiken. Kortom het is niet altijd makkelijk om het te delen met anderen. De angst dat het zwarte gat dan nog zwarter wordt als je erover praat is aanwezig.
Sombere gevoelens, alles wat je moet doen is lood zwaar geworden, slecht slapen, je niet meer kunnen concentreren, prikkelbaar zijn, angstige gevoelens hebben en je niet meer in staat voelen om nog in beweging te komen. Lange tijd heb je geen nee gezegd tegen alles wat er op je af kwam in de buitenwereld. Je hebt lange tijd geen ja gezegd tegen jezelf.

Je kunt je heel eenzaam voelen en dat is nou juist ook het gevoel wat je voelt bij een depressie. Als je depressief bent ben je afgesloten van jezelf, je eigen ik. Van het afgesloten zijn van jezelf ben je je niet altijd bewust. Je kijkt vaak eerst naar de situatie om je heen die je eenzaam maakt. Je werk wat niet lekker loopt. Je man die altijd weg is of je geen aandacht geeft. Je vriendinnen die het allemaal beter lijken te doen dan jij. Maar die situatie buiten jou is de spiegel van jou binnenwereld. Jij bent niet meer in verbinding met jezelf en zo zie je ineens je buitenwereld anders. Zo kun je je zelfs onder vrienden toch heel eenzaam voelen.
Maar een depressie is eigenlijk helemaal niet zo negatief. Het geeft je de mogelijkheid om je opnieuw te verbinden met jezelf. Naar binnen te gaan en contact te gaan maken met je gevoelens. Met de grote vraag, wat voel ik nou eigenlijk?

Het kan een waterval zijn van emoties die over je heen komen. Je kan ervan schrikken of het juist niet willen voelen. Maar het zijn de emoties die je weer in beweging brengen. Emoties betekent niks anders als energie in beweging.
Het zijn ook die emoties die je lange tijd hebt weggestopt. Het kunnen je eigen emoties zijn, maar ook overgenomen emoties van mensen om je heen of van je familie. Je hebt het lange tijd niet willen voelen en hebt jezelf al die tijd onder een druk gezet om alles draaiende te houden. Met een depressie haal je eigenlijk de kurk van de fles en mag je al die emoties voelen en los gaan laten.
Al die opgekropte emoties hebben stap voor stap de verbinding met jezelf afgesloten.

Een jonge vrouw die ik zag in de praktijk en last had van depressieve gevoelens, zat in haar energie vol met overgenomen emoties uit de buitenwereld.
Haar eigen ik, haar eigen creativiteit zat totaal geblokkeerd. Ze was plotseling op een dag op haar werk niet lekker geworden en flauw gevallen. Ze kwam eerst een tijdje lichamelijk ziek thuis te zitten. Ze had het al lange tijd niet zo naar haar zin op haar werk. “Maar ja wat moet je dan?” Zei ze tegen me, “gewoon je werk opzeggen?”
Je werk opzeggen dat doe je inderdaad niet zo makkelijk, maar dat het ergens om een verandering vraagt is wel een waarheid. Hoe die verandering komt is voor iedereen anders.
Niemand begreep wat er met haar was, toen ze thuis kwam te zitten, zij zelf ook niet. Evenwicht problemen, suizende oren en ’s nachts niet slapen. Ze was overbelast geraakt.
Na een aantal weken thuis kwam pas het depressieve gevoel omhoog. Ze begreep zichzelf nu nog minder, maar kwam langdurig in de ziektewet terecht.
Het was een lange weg en toen ik deze vrouw testte in de praktijk, vertelde ik haar over haar hooggevoeligheid en overgenomen emoties in samenhang met haar depressie.

Hooggevoelige mensen zijn extra vatbaar voor het overnemen van gevoelens van anderen, ook gevoelens vanuit je familie. Ze voelen veel aan bij een ander, al is dat soms onbewust. Ze zijn empathisch, raken makkelijker overprikkelt en voelen zich vaker onzeker en alleen. Deze gevoeligheid willen compenseren door juist te presteren komt vaak voor. Zo verloor deze vrouw de verbinding met zichzelf.

Als je langdurig niet in verbinding bent met jezelf, maar van alles doet wat men van je verwacht, raak je jezelf kwijt. Deze aanpassing kan zo succesvol geworden zijn dat je het zelf ook niet eens meer voelt of wilt voelen. Je bent zo een prooi voor allerlei emoties van anderen. Ook kunnen mensen om je heen makkelijker energie tanken bij je. Je bent immers niet goed beschermd. Op een zeker moment loop je vast en kun je je totaal geblokkeerd voelen.

Depressie vraagt van je om je weer met jezelf te verbinden, maar dan is het ook goed om te kijken wat je hiervoor nodig hebt. Mag je je vertrouwen gaan herstellen? Of je veiligheid? Dan kun je stap voor stap oude emoties gaan loslaten. Als je namelijk zo geblokkeerd bent, kun je emoties maar moeilijk loslaten.. Als er iemand tegen je zegt, “laat toch los!” Dan kun je de ander vragend aankijken, “ja! maar hoe dan?”

Het is een heel proces van bewustwording en ontmoeting met jezelf. Het vraagt van je om dingen anders te gaan zien en doen. Je mag leren puur en eerlijk naar jezelf te kijken en hier ook naar te gaan handelen. Het is een stap voor stap proces, hand in hand met jezelf.
Ik heb deze vrouw mogen helpen en begeleiden met verschillende sessies. Het was ongelofelijk om te zien dat haar depressie zo snel opknapte. Nadat we gewerkt hadden aan alle overgenomen gevoelens in haar chakra’s en energie systeem, ze ineens precies wist wat ze moest gaan doen met zichzelf.

Medicijnen worden nog vaak voorgeschreven. Soms kan het nodig zijn, maar heel vaak worden medicijnen te lang gebruikt en drukken we alle emoties juist dieper ons systeem in. Het lijkt even beter te gaan, maar het wordt onderdrukt en niet losgelaten. Vervolgens kan iemand een tijd later opnieuw last krijgen van allerlei klachten, dit kunnen dan ook fysieke klachten zijn. Depressie blijft naar voren komen, ons om aandacht vragen, totdat we het echt los kunnen laten..

Laat depressie je niet nog dieper in het moeras trekken, maar zie het als een signaal, een roep om een nieuw contact met jezelf! En dat is echt mogelijk!