slide1
slide2
slide4
slide5
slide3
cropped-NieuwsbriefHeader-1

De kracht van je gevoel...
Het helpt je om echt jezelf te zijn!

cropped-DSC03914

Vertrouw op jouw kracht!

DSC03425

Bewustwording is geen kwestie van geen moeite meer voelen,
maar er niet meer mee vechten....

DSC07392a

Straal jouw eigen licht!

DSC03863a

Kwestbaarheid is jouw kracht!

rsz_1rsz_20220509_163019
previous arrow
next arrow
Page not found • Creatie en Bewustzijn

404

Page not found.

Nieuwsbrief april 2023

Lieve lezer

De lente is begonnen, de dagen worden weer lichter en de natuur gaat zich weer laten zien…

Voor wie de planeetstanden volgt of er interesse in heeft zal het niet ontgaan zijn dat er vanaf 23 maart een grote verschuiving plaatsvond.

Ik ben geen astroloog, maar volg met interesse de mensen die dat wel zijn, mede, omdat het ongelooflijk veel inzicht geeft in m’n eigen processen en ook alles wat zich in de wereld laat zien op dit moment.

De planeet Pluto gaat voor de eerste keer (sinds december 1778) van steenbok naar Waterman. Pluto is de planeet van transformatie, omwentelingen, leven, dood en wedergeboorte en gaat naar het teken Waterman.

Waterman gaat o.a. over vernieuwing, gelijkheid, uniciteit en vrijheid.

Dit betekent eigenlijk dat de verandering verdere doorstart zoekt en erop individueel en ook collectief niveau veel verschuiving kan ontstaan. Er is al veel verandering gaande de laatste tijd, het kan dus zijn dat je veranderingen nog duidelijker en directer gaat ervaren. Er is veel gaande in de wereld over macht en onmacht, leugen en waarheid.

De planeet Pluto helpt de onderste steen boven te halen.

Zo kun je zeggen, zo boven, zo beneden. Wat zich aan veranderingen, verschuivingen in de wereld toont of reflecteert staat niet op zichzelf. Het is verbonden met alles in het universum, de planeten, de zon, de maan en de sterren.

Pluto blijft in Waterman tot 11 juni en keert dan terug in Steenbok. Van 21 januari tot 2 september 2024 loopt Pluto weer door Waterman. Van 3 september tot en met 19 november gaat de planeet voor de laatste keer kort terug naar Steenbok. Vanaf 20 november 2024 zal Pluto in Waterman blijven tot 2043. (Petra Stam)

Pluto die op collectief niveau voor veel verschuiving zorgt, geeft ook op individueel niveau de nodige aanzet tot verandering.

De nieuwe, lichte energie wil stromen, wat onderdrukt of onbewust is komt omhoog en gaat om aandacht vragen. De energie van Pluto vraagt ons eigenlijk om ruimte te maken voor meer liefde, trouw zijn aan je innerlijke stem en je bewuster worden van jezelf, je ziel. Een moment van vastlopen, worstelen of een crisis geeft je de ruimte om je aandacht naar binnen te keren en delen van jezelf weer te voelen en ervaren.

Dit kunnen korte worstel momenten zijn, soms duren ze langer, maar het is altijd als hulp voor jou! Het leven is voor je en nooit tegen je!

(Ik heb dit de laatste tijd ook vaak als mantra tegen mezelf gezegd) Je kunt na worstel momenten of zelfs crisis ineens andere keuzes maken, een andere weg inslaan. Er is dan iets losgelaten, iets wat pijn deed of niet meer paste en dat geeft ruimte.

Jezelf kennen, weten wie je bent, je lichte, maar ook je schaduwkanten leren kennen en voelen kan je helpen makkelijker om te gaan met verschuivingen. Dit geeft je de mogelijkheid je steviger te gronden, te aarden.

Er zijn zoveel mensen die niet of deels geaard zijn. Als je niet goed geaard bent dan ben je niet goed aanwezig in je lichaam en het contact met de aarde ervaar je nauwelijks. Soms ben je je daarvan bewust, je voelt dat je je niet makkelijk kunt focussen of je gedachten vliegen van hot naar her.

Je kunt ook een soort wazigheid ervaren of het steeds koud hebben en heel vermoeid zijn. Je kunt je niet thuis voelen op de aarde en het gevoel hebben alsof je hier niet welkom bent.

Er kunnen ook momenten zijn van tijdelijk verminderde aarding, deze herstellen zich dan weer in perioden van rust en ontspanning. Als de verminderde aarding vastzit aan onbewuste pijn, verdriet of oude thema’s dan blijft de ziel het contact met het lichaam en de aarde mijden en ontstaat er een chronisch tekort aan aarding. Je mist dan de voedende energiestroom van de aarde, het contact met de Goddelijk vrouwelijke energie en de aarde mist ook jouw energie. Vreemd eigenlijk dat we dit onszelf onbewust aandoen, de energie van de aarde wil je uitnodigen, jou voeden en we sluiten ons hiervoor af! We zeggen ‘NEE’ tegen energie die gewoon altijd naar ons toe wil stromen, hoe gek is dat eigenlijk?

Mensen zijn zich soms niet bewust van verminderde aarding. Je kunt dan gewoon ‘meedraaien’ in de maatschappij, maar ervaart geen bewust contact met jouw eigen ziel. Deze mens is zich niet bewust van zijn innerlijke grootsheid. De afstemming op jezelf en je naaste is lastig.

Als je blijft doorgaan en doet wat ervan je gevraagd wordt gaat het vaak een tijd goed, maar op een zeker moment kan het opbreken om jezelf te negeren. Het gaat vaak samen met je grenzen steeds maar blijven verleggen, niet meer luisteren naar je innerlijke fysieke of emotionele signalen en behoeften. Als we dan ook leven of werken in een omgeving of systeem wat niet geaard is, krijgen we chronisch te weinig energie.

Veel werkplekken of zelfs steden zijn als geheel niet geaard. Vaak merken mensen dit niet meer op, ze zijn eraan gewend geraakt om niet geaard te zijn en zo te functioneren. Het kan er voor de buitenwereld sterk uitzien, zoals het beeld van de hardwerkende man of vrouw, maar dat is het zeker niet. Het is eigenlijk een onbewuste vlucht reactie van de ziel, de individuele ziel, maar dat kan ook de collectieve ziel zijn van een omgeving of systeem.

In deze tijd van verschuiving en verandering is goede aardbinding van groot belang. Het aarden kan je helpen tijdens groei in je eigen centrum te blijven, je sterker te voelen in jezelf en je bewust te blijven van je eigen innerlijke stem of intuïtie.

Als er meer lichte energie door ons heen wil stromen is het van belang tegelijk te aarden. Als we dan niet doen of niet kunnen doen kan de vernieuwde energie niet integreren in ons lichaam en het oude niet losgelaten worden. Het aarden helpt je om ondanks lastigheden of tegenwerking toch een manier te vinden om je energie te laten stromen en bij jezelf te blijven.  Er zijn momenten in deze tijd dat het leven als worstelen voelt, je innerlijke onwil ervaart om mee te bewegen en tegelijkertijd ook weet dat het oké is om los te laten.

Het kan voelen alsof je even op de ‘STOP’ knop wilt drukken, even om pauze roept en op adem wil komen. Maar de stroom stroomt gewoon door en vraagt van je om je balans te zoeken. Het vraagt van je om te aarden, wortels te maken, steeds weer een stukje dieper en steviger.

Je weet dat je door worstelen weer boven komt en je je weer een stuk helderder, fijner en wijzer kunt voelen.

Aarden helpt om door worstelingen makkelijker heen te komen, niet te blijven hangen in een blokkade die je in de weg staat. Niet vervuild te raken door toxische stoffen of vervuilde energie van anderen. Aarden helpt om ondanks tegenwerking een manier te vinden om jezelf tot uitdrukking te laten komen. Aarden geeft je de kans om te voelen wat echt belangrijk voor je is in het fysieke leven en daar voldoende aandacht aan te besteden. Het is een kans om de natuurlijke schoonheid van de aarde te zien, te voelen en liefde in relaties te waarderen. Als je geaard bent voel je de bezieling van jezelf, je omgeving en je voelt ook als deze ontbreekt.

Tijd en rust als eerste stap.

De eerste stap naar een betere aarding is jezelf tijd en rust geven, om echt JA te kunnen zeggen tegen jezelf. Om je eigen emoties en verlangens te voelen en te horen, hebben we tijd en rust nodig. Dit is voor veel mensen een hele lastige stap. Vanuit de maatschappij is er een enorme druk om bezig te moeten zijn, iets te doen, nuttig zijn, voor anderen zorgen etc…

Het idee alleen al om niks te doen kan vreselijk ongemakkelijk voelen. Je zou kunnen zeggen dat het bijna een verslaving is geworden om continu bezig te zijn of prikkels te zoeken. Hoe weten we op deze manier eigenlijk wie we echt zijn? Wat echt onze innerlijke drijfveer is?

Niet goed geaard zijn betekent eigenlijk dat je contact met de aarde mist, je geen deel voelt van de aarde. De aarde heeft je veel energie te geven, heeft jouw energie ook nodig, maar we houden deze stroom zelf tegen. Vaak zie je dat mensen dan ook veel minder geneigd zijn rekening te houden met de aarde. Het draait dan om hele andere, vaak economische doelen. De aarde wordt zo makkelijker uitgeput en vervuild.

Niet goed geaard kan zich zich uiten in een moeilijke manifestatie van je eigen ideeën of inspiraties. Als er vernieuwde energie door je heen wil stromen, vraagt dat altijd om een goede aarding. Zonder goede aarding worden we een wandelend hoofd (we leven vanuit gedachten en denken, maar deze kunnen niet verbinden met het hart) of een wandelend hart (we leven vanuit openheid en liefde, maar deze kan zich niet verbinden met de buik, de aarde en zo raken we overspoeld door gevoeligheid, raken overbelast en voelen ons niet vervuld)

Moeder Aarde

De aarde als symbool voor de verbinding met de moeder, het wordt niet voor niks moeder aarde genoemd. Als we meer bewust gaan aarden, komen we daarin altijd onze eigen moeder gevoelens, moeilijkheden met moeder thema’s en onze eigen moeder tegen.

Onze moeders komen uit een andere tijd en daar zitten altijd andere thema’s aan vast. Oude dogma’s en onderdrukkingen van het vrouwelijke, de moeder, kunnen een grote rol gespeeld hebben of nog spelen bij je eigen moeder en ook bij jezelf. We komen dit in onszelf dan ook tegen als we ons bezig houden met aarden.

Als je je overbelast, gespannen of niet vervuld voelt kan het zijn dat je energie een beetje hulp nodig heeft om te gaan stromen en zo weer te kunnen aarden. Je hier bewust van worden en kijken hoe jezelf in beweging kunt komen kan helpen. Een Beweging die je kan versterken, ontspannen of juist expressie kan geven.

In de natuur zijn geeft ons de ruimte om weer te verbinden en helpt ons te voelen. Wandelen geeft vertraging en herinnert ons eraan dat alles altijd stap voor stap gaat. Niet te vlug, niet te vluchtig, geen haast of competitie. Het contact met de natuur kan helpen om jezelf beter te begrijpen en de eenvoud te waarderen. Bomen die de oerkracht reflecteren en o.a. symbool staan voor kracht en groei kunnen ons ongelooflijk inspireren. 

Ze laten hun wortels diep de aarde in groeien en stabiliseren zich op deze manier. Bomen kunnen veel doorstaan en kunnen ons na vele jaren bijzondere ‘verhalen’ laten voelen. Elk soort met z’n eigen helende en bijzondere eigenschappen.

Zo is een van de betekenissen van de Tree of Life ‘groei en kracht’. De wortels verankeren zich in de aarde en voeden zich met de energie van moeder aarde en de takken groeien tot in de lucht en voeden zich met de universele energie van de zon en de maan.

De boom groeit naar boven in dezelfde lengte als de wortels de aarde in groeien. Het is ook hier zo boven, zo beneden.

Weet je dat je contact kunt maken met bomen? Een boom je van alles kan laten voelen? Het kan je ondersteunen in het contact met de aarde en nog heel veel meer. En hoe bijzonder om te beseffen dan alle bomen over de wereld verbonden zijn met elkaar met hun schimmeldraden.

Bomen wachten op contact met ons!  Deze tekst kreeg ik pas van een vrouw: 

“Bomen zijn gedichten die de hemel aan de aarde schrijft” (Kahlil Gibran)

Kies altijd wat werkt voor jou. Weet dat je geaard bent als je je goed verbonden voelt met je lichaam, je bewust bent van je emoties, je je helder en energiek voelt wat bij jou past. Dat je je goed en vervuld voelt over wie je bent…

 Voor jou, voor de aarde, voor het hoogste goed van alles wat leeft wens ik je liefdevolle verbinding met je lichaam en de levende aarde…

 

Nieuwsbrief mei 2022

Lieve lezer,

De wereld is in beroering, chaotische momenten volgen elkaar op, veranderingen dringen door, in deze ook zo bijzondere tijd.  

Vanuit het oogpunt van bewustzijn en wijsheid is dit de weg naar de nieuwe tijd, ook wel het waterman tijdperk genoemd. Het waterman tijdperk, zet ons aan tot verandering op veel verschillende vlakken.

Deze tijd vraagt o.a. om verder bewust te worden hoe we als mensen leven op aarde en wat wel of niet klopt voor onszelf. Deze tijd nodigt ons uit wakker te worden, het contact met onze ziel te versterken en te gaan vertrouwen op ons hart, ons eigen gevoel.
Deze tijd vraagt om door machtsstructuren heen te kijken en onze eigen waardigheid en autoriteit verder te gaan ontwikkelen.

Niemand anders buiten je kan je een veilig gevoel geven of de juiste keuzes voor je maken, dat kun je alleen zelf. Als de verbinding met onze ziel hapert zoeken mensen zekerheid en houvast in de buitenwereld, vaak in de bestaande orde.

De haperingen kunnen veel verwarring of onrust geven en een sluier vormen die de verbinding met onszelf verstoort. Je eigen innerlijke stem weer horen en erop durven vertrouwen, waardoor eigen autonomie verder ruimte inneemt, dat lijkt de uitdaging te zijn waar we allemaal voorstaan in deze nieuwe tijd.

Het is alweer even geleden dat ik een nieuwsbrief schreef, nu is het dan eindelijk het moment om het een en ander te delen.
Zoals er zoveel veranderingen en vernieuwingen zijn vanaf 2020, zijn er inmiddels in mij en in m’n werk ook een aantal veranderingen ontstaan. In deze bijzondere tijd heb ik wat stiller gezeten, maar zeker niet stil gezeten.

Eind 2020 en begin 2021 kreeg ik stap voor stap het gevoel dat er iets in m’n werk mocht gaan veranderen.
De veranderende energie, heeft me aangezet tot verdere groei en ontwikkeling. Na een periode van naar binnen gaan en in stilte zijn, ben ik begonnen met het lezen van verschillende gechannelde boeken.

Gechannelde boeken zijn boeken die door de schrijver vanuit verbinding voorbij het aardse geschreven worden. Na een tijdje voelde ik dat het lezen van deze boeken me een ander gevoel gaf, dan het lezen van niet gechannelde boeken. Het leek alsof er tijdens het lezen “iets” in dieper mezelf aangezet werd.
Dit was de start om verder te gaan onderzoeken wat het met me deed.

Allereerst heb ik aan het woord “gechanneld” een tijdje moeten wennen. 
Ik vond het woord channelen maar een lastig woord, het riep weerstand in me op en deed me denken aan “spirituele” situaties en manieren, waar ik me verder liever niet mee bezig hield. 
Dit allemaal, terwijl het woord channelen eigenlijk verbinden betekent.


Wat is channelen

Channelen betekent het ontvangen van boodschappen van een gids, leraar of bron die voorbij het aardse ligt. Het ontvangen van deze boodschappen gebeurt vanuit het innerlijk, via een intuïtief openstaan voor deze bron van informatie.

Het woord channelen riep dus duidelijk weerstand in me op en zat gekoppeld aan oude pijn uit m’n verleden, wat deels samenhang had met m’n religieuze achtergrond.
Het was oude weerstand en angst die ik in mezelf eerst mocht gaan zien en onderzoeken om deze blokkade vervolgens te kunnen loslaten. 

Uiteindelijk heeft het lezen van gechannelde boeken me aangezet tot het vertrouwen om me verder te openen en me in alle veiligheid en vrijheid dieper te verbinden met m’n zielskwaliteiten.
Het lezen van gechannelde teksten gaat dieper dan het lezen van enkel informatie, het bracht me in contact met m’n eigen diepere wijsheid.

Het heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik een opleiding lichtwerk ben gaan doen in combinatie met cursusdagen om te leren channelen.
Deze fase van openstellen en leren ontvangen heeft me geholpen verder te groeien en dieper te gaan vertrouwen op het veld van onvoorwaardelijke Goddelijke liefde en licht, ook wel de bron genoemd.

Een nieuwe fase van leren en creëren vanuit verbinding met het veld, gaf me de aanzet naar een vernieuwde manier van werken.
Eigenlijk de vernieuwde manier van “niet werken,” maar vertrouwen te mogen ontvangen en doorgeven.

Vanuit verbinding met de bron een kanaal zijn voor wijsheid en liefdevolle, helende energie.

Deze verschuivingen hebben ertoe geleid dat ik op 12-12-2021 de naam van de praktijk heb veranderd in Creatie en Bewustzijn.

 

Straal je eigen licht!

Het proces van verder ontwaken…

Ons leven op aarde is in spiritueel opzicht een proces van groei en ontwikkeling, het proces van stap voor stap wakker worden en ontwaken. Ontwaken is het proces van helemaal jezelf worden, je verbinden met je ziel, dat wat je bent. Het is het onsterfelijke deel van jezelf.

Het is het proces van naar binnen gaan en alle ideeën en patronen die je gecreëerd hebt vanuit de dualiteit gaan doorzien. We zijn ten diepste liefdevolle zielen en multi-dimensionale wezens die naar de aarde zijn gekomen, ieder met een eigen doel en missie.

Het leven op aarde geeft ons de gelegenheid in bewustzijn te ontwaken en te groeien en zo uiteindelijk onze missie te kunnen leven. Zo helpen we mee aan de grote transformatie van alles wat leeft, ook de aarde zelf. Wat we geleerd hebben en waar ons bewustzijn is gegroeid, dat stralen we uit naar onze omgeving op de manier die ons past. Hoe puurder en authentieker we zijn, hoe moeitelozer de energie stroomt. Zo straalt iedereen z’n eigen licht.

Het proces van naar binnen gaan, inzicht in je eigen patronen, schaduwzijde, je eigen emoties doorzien gaat in fases. Steeds ontstaat er weer een stukje meer ruimte om de hogere waarheden en een verfijnder bewustzijn ruimte te geven. Het is het bewustzijn dat verbonden is met het Goddelijk licht, de bron, de onvoorwaardelijke liefde die ons aanraakt, die door ons heen mag stromen en ons heelt.

Dit is ten diepste waar we naar op zoek zijn, als we ons gaan openstellen voor de verbinding met ons hart, leren leven vanuit ons hart. Deze onvoorwaardelijke liefdevolle Goddelijke energie zoekt via ons hart, het centrum van ons zijn, verbinding met ons. Als we ons stap voor stap kunnen openstellen voor deze helende stroom, kunnen onze donkere, pijnlijke, geblokkeerde delen in onszelf aangeraakt worden en helen.

Helen vanuit vertrouwen en leren ontvangen van de onvoorwaardelijke lichtstroom. Zo ontstaat het helen vanuit overgave en wijsheid. Helen vanuit de wijsheid dat we vanuit onze ziel in eenheid zijn met alles wat is.

 

Lichtwerk

Tijdens de opleiding lichtwerk afgelopen jaar is er van alles in beweging gekomen. Ik leerde me verder te verbinden en open te stellen voor het ontvangen van energie uit het veld van onvoorwaardelijke liefde. Ik mocht de helende energie hiervan dieper ervaren en ook de moeiteloosheid van het stromen van deze liefdevolle energie.

Vanuit moeiteloosheid, vanuit een “achterover leunende” positie leerde ik vanuit verbinding helende energie te ontvangen. Het “niet werken,” de moeiteloosheid opende een heel nieuw potentieel, die besefte ik later, op geen enkel andere manier te bereiken is.

Na een tijdje leerde ik me verder open te stellen voor het contact met Engelen, de lichtwezens die vanuit het veld van Goddelijk licht hielpen m’n hart verder te openen en durven te gaan vertrouwen op de verbinding met m’n zielskwaliteiten. Engelen doen het werk niet voor je, ze werken met je en stralen hun lichte energie uit, zodat je met deze energie kunt resoneren.

 

Stenen en Kristallen

Al langere tijd heb ik interesse in de mooie, verfijnde energie van stenen en kristallen. Ik heb ze al jaren graag in de ruimte om me heen waar ik woon en werk en draag ze bij me. Inmiddels is m’n collectie uitgebreid in de ruimte waar ik werk en is de behandeltafel weg en heeft plaats gemaakt voor ruimte om de stenen neer te zetten.

De liefdevolle, hoogfrequente energie van de Engelensteen, maar ook van zoveel andere stenen en kristallen zijn heel bijzonder. Ik mocht ervaren hoe fijn en diep ze kunnen ondersteunen in groeiprocessen en dat ze helpen het contact met onze essentie te versterken.

De stenen en kristallen ondersteunen tijdens sessies ons te verbinden met het kristallijne veld, het collectieve veld waarmee de mensheid en alles in de natuur en de aarde samen verbonden zijn. Hiermee wordt de gezamenlijke groei en bewustzijn versterkt.

Om de werking van de stenen en kristallen nog dieper te kunnen voelen en begrijpen ben ik ook hiervoor verschillende cursusdagen gaan volgen.

 

Het contact met de energie van Maria Magdalena

Op een totaal onverwacht moment werd ik op een dag ineens gewaar van een zachte, maar krachtige liefdevolle vrouwelijke energie die als een lichte aanwezigheid om me heen bleef. Ik was heel verbaasd, maar verheugd dat de energie van Maria Magdalena zich uiteindelijk kenbaar maakte en zich verder aan me liet voelen.

Ik kon het in het begin maar moeilijk vatten en geloven en het heeft een aantal dagen geduurd voor ik dit in mezelf kon toelaten en nog wat langer voor ik er in huis ook maar iets over wilde en durfde te zeggen. 

Maria Magdalena vertegenwoordigde in de geschiedenis van het Christendom het gezicht van de vrouw die verboden was en haar wijsheid werd grotendeels ontkent.

Toen ik merkte dat haar aanwezigheid om me heen bleef, werd ik uitgenodigd me verder open te gaan stellen voor haar energie. Maria Magdalena liet me voelen dat ze in samenwerking de heling van de vrouwelijke pijn in zowel vrouwen als mannen wil ondersteunen, zodat er heling kan ontstaan en balans en samenwerking tussen het vrouwelijke en mannelijke verder kan groeien.

De diepe pijn, ontkenning en ontkrachting in de geschiedenis van de vrouwelijke energie heeft z’n sporen achtergelaten. Die angst, pijn en ontkrachting van het vrouwelijke heeft samenhang met een diepgeworteld gebrek aan eigenwaarde in de vrouwelijke kracht. Maria Magdalena liet voelen dat in de geschiedenis van het Christendom de vrouwelijke energie geleden heeft onder dogma en liefdeloosheid, vanuit angst, macht en onderdrukking van op ego gebaseerde mannelijke macht structuren die tot op de dag van vandaag voor vrouwen en mannen nog steeds voelbaar zijn. 

Dat er nu een tijd is aangebroken voor verdere bevrijding en heling van de vrouwelijke energie in zowel vrouwen als mannen. Dat betekent o.a. dat vrouwen in hun kracht van creatie en manifestatie mogen komen. En mannen het vrouwelijke in zichzelf mogen toelaten, door het hart te openen, zodat het mannelijke weer ondersteunend en dienend durft te zijn aan het vrouwelijke.

 

De vrouw Maria Magdalena

Maria Magdalena stroomt door het kosmisch hart

Zoals een rivier door de aarde stroomt.

Ze stroomt door onze harten, gedachten en dromen

Ze nodigt ons uit in haar grote oceaan van liefde.

Toni Carmine Salerno

Maria Magdalena ook wel de verboden vrouw genoemd, is zoveel meer als haar alleen kennen als een Bijbelse vrouw. Ze is een krachtige, bijzondere en wijze vrouw die op aarde geleefd heeft en nu voor velen symbool staat voor de vrouwelijke heilige Godin.

Tijdens haar leven op aarde en daarna is ze ontkent, veroordeelt, ontkracht en uiteindelijk pas in 2016 erkent in het geloof van de katholieke kerk.

Haar energie leeft vandaag de dag voort via vele vrouwen. Ze is een onuitputtelijke inspiratiebron voor veel vrouwen en mannen. Haar wijsheid gaat verder dan woorden kunnen dragen. Haar energie is liefdevol, zacht en bijzonder krachtig en standvastig. Maria Magdalena staat sterk in haar eigen waarheid. Ze helpt de vrouwelijke energie in vrouwen en mannen over de hele wereld ruimte te geven.

Via haar energie kunnen vrouwen en mannen zich bevrijden van bekrompenheid, gevangenschap en dogma die de zuivere en pure schoonheid, wijsheid en creatie van de vrouwelijke energie hebben tegengehouden om tot volle bloei te komen.

Haar energie blijft krachtig staan en laat alle oordelen, leugens en ontkrachting van vrouwelijke energie los. Het contact met haar energie heelt het gekwetste vrouwelijke en de eenzaamheid in het hart van zowel vrouwen en mannen.

Ze houdt het vrouwelijke de spiegel van hun ware zijn voor en geeft ze de kracht te mogen zijn wie ze zijn. Haar liefdevolle energie helpt pijn in vrouwen en mannen te helen en staat voor balans en samenwerking tussen de vrouwelijke en mannelijke energie…

 

De vernieuwde sessies

 

Reading sessie  meer info

Healing sessie  meer info

Gecombineerde reading en healing sessie  meer info

 

 

Workshops

 

Open je  voor de verbinding met je ziel, jouw ware essentie meer info

Open je voor de balans tussen de vrouwelijke en mannelijke energie  meer info

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief November 2021

Lieve lezer,

Wees moedig, durf te luisteren en te handelen naar wat je voelt, naar wat je hart je aangeeft.

Durf te luisteren naar wat je diep van binnen weet. Wat anderen ook zeggen, volg altijd de stem van je innerlijk weten. Dan word je zoals je bent bedoeld. (Hans Stolp)

Verwarring en de fase van groei

In deze intensieve en verwarrende tijd, lijkt het wel alsof we nu stap voor stap de impact gaan voelen van alles wat er al ruim 1.5 jaar gaande is. De steeds ruimere binnenstromende lichte energie van nieuwe frequenties doen hun werk en helpen ons naar een level waarbij we leven vanuit ons hart, met liefde, diepere vreugde, vrijheid en balans op veel verschillende gebieden.

In deze nieuwe fase van groei, is er nog veel verwarring in velen van ons. We staan soms met een been in het nieuwe, terwijl het andere been nog lastig bij te trekken is. Er is chaos en spanning om ons heen en soms kan het lijken, als we kijken met de ogen van ons aardse zijn, alsof alles nog vaster komt te zitten, maar niets is minder waar.

Veel van wat we in onze maatschappij nu te zien krijgen in angst en dwang, is nog een manifestatie van het oude. Het oude manifesteert zich uit het onbewuste collectieve veld, om gezien te worden. Alleen als het onbewuste in het bewustzijn komt, kan het worden losgelaten.

Het collectieve veld

Het collectief onbewuste (Carl Jung) is een begrip, dat aangeeft dat er een verzameling opgeslagen beelden, herinneringen en ervaringen bestaan die komen uit het verleden van de mensheid. We worden bewust en onbewust beïnvloed door het onbewuste collectieve veld.

Het persoonlijk onbewuste van ieder mens, maakt deel uit van het collectief onbewuste. Een verandering in het persoonlijk bewustzijn van de mens, heeft dan ook direct invloed op het collectief onbewuste. Met anderen woorden, je kan jezelf dus altijd positief beïnvloeden en zo ook het collectief.

Maar het werkt ook andersom, je kunt beïnvloed worden door het collectief. Je kan meer angst en verwarring voelen en met deze angst wordt de angst in het collectief vervolgens weer gevoed en beïnvloed.

De dualiteit

Dat dualiteit overal aanwezig is, is een feit. Waar veel licht is, is ook altijd het donker. Waar lichte en vernieuwende energie gaat stromen, komt vasthoudende, zelfs manipulerende, dwangmatige energie omhoog. Waar vertrouwen om aandacht vraagt, wordt angst en macht zichtbaar. Waar balans z’n weg zoekt, komt chaos en onbalans aan het licht. Geen enkele vernieuwing gaat zonder deze vorm van dualiteit. Er is geen groei, zonder het oude los te laten. We zien dit terug in de natuur als we kijken naar de seizoenen. Er is geen zomer, zonder winter of andersom.

Het is niet de vernieuwende of oude energie die problemen geeft, maar het zijn de mensen die moeite hebben om mee te bewegen met deze energieën, om te vertrouwen en steeds meer bewuste keuzes te leren maken vanuit het hart. Mensen houden bewust en onbewust vaak vast aan oude gedragingen, vanuit oude overtuigingen en angsten. Het mentale, het controle denken zoekt houvast in bewijzen en dwang en wil de verandering sturen vanuit het hoofd. De vernieuwende energie vraagt juist het tegenovergestelde.

Succes is iets anders dan vervulling

Er is vanuit verschillende hoeken van onze maatschappij, een roep om verandering, om vernieuwde energie en mogelijkheden. Duurzaamheid en het klimaat vragen onze aandacht, de liefde voor de aarde. Er zijn steeds meer mensen die een gebrek aan zinvolheid en liefde ervaren in hun leven. Mensen zoeken naar diepgang, vervulling in het leven. Mensen ontdekken dat succes, hard werken en materie niet altijd leiden naar een dieper gevoel van geluk en liefde. De liefde en de verbinding die de ware vervulling geeft wordt steeds meer gezocht.

De liefdevolle en pure energie vanuit het hart van mensen, dieren, natuur en de aarde mag in de aandacht komen en wakker worden gemaakt. Liefde, diepere vreugde en vervulling vinden we, als we instaat zijn ons te verbinden met onze zielsenergie. De mogelijkheid om deze zielsenergie op aarde te manifesteren en te verbinden met alles wat leeft geeft ons de ware voldoening. Voldoening voor jezelf en alles wat leeft. De ander wordt aangeraakt door oprechte en liefdevolle zielsenergie die zich manifesteert.

Ons hart, het centrum van wie we in essentie zijn, mag zich steeds verder openen in deze tijd. We mogen ons weer gaan herinneren wie we in wezen zijn. Alle overschaduwende illusies van wie we dachten of moesten zijn, onze ego aanpassingen die ons hebben geholpen tot nu toe, mogen in beweging komen en stap voor stap worden gezien en verschuiven. Er mag ruimte komen voor onze zielsenergie, onze ware levensenergie die de liefde laat groeien.

Grote verschuivingen

We bevinden ons in een gigantische transitie van het leven op aarde, ingrijpende veranderingen en verschuivingen vinden plaats, een hele bijzondere tijd.

De verschuiving naar een balans van hoofd en hart-bewustzijn. Of anders gezegd de balans van het mannelijke en het vrouwelijke principe.

Uit balans

De mannelijke en vrouwelijke energie in mensen lijkt niet in balans te zijn ontwikkeld, het is los van elkaar komen te staan en op veel manieren uit de verbinding geschoten. Ontwikkelingen gaan in golfbewegingen en vragen de aandacht van de mannelijke en vrouwelijke energie in ons. Op een zeker moment is er een onbalans ontstaan door te veel aandacht en ontwikkeling van de mannelijke energie in ons en om ons heen.

Bij te sterk doorontwikkelde mannelijke energie ligt er te veel nadruk op manifestatie, presteren, macht, buitenwereld en economisch succes. De vrouwelijke energie wordt hierbij onderdrukt en krijgt geen aandacht. Bij een te sterk doorontwikkelde mannelijke energie zijn we niet meer in de verbinding met ons eigen zielsenergie, onze levenstroom. De zielsenergie die ons wil voeden met inspiratie, liefde, vertrouwen en wijsheid.

Als er te veel mannelijke energie aanwezig is, zijn we met name gericht op wat anderen van ons vinden of van ons verwachten. Vanuit onzekerheid proberen we ons gedrag te beheersen zodat we voldoen aan de eisen die ons gesteld worden. We zoeken de zekerheid en geborgenheid in de buitenwereld. We zoeken de bevestiging dat we goed en veilig zijn bij de ander en zo raken we gespannen en angstig. We willen alles zoveel mogelijk onder controle houden. De ziel lijdt hieronder.

Mensen die te veel mannelijke energie ontwikkeld hebben, ervaren vertrouwen en overgave aan de vrouwelijke energie als eng, vreemd en oncontroleerbaar.
Door een dominante, te sterk doorontwikkelde mannelijke energie zijn we geneigd alles te willen controleren en bewijzen, te veel te denken en ons zorgen te maken. Dit kan leiden tot een onrustig gevoel, een gevoel van leegte en het ontbreken van een dieper gevoel van liefde en vervulling.

De mannelijke energie die van nature krachtig, duidelijk, eerlijk en beschermend is, heeft verbinding nodig met het hart, het vrouwelijke in ons.

Wat gebeurt er bij te veel vrouwelijke energie?

Vrouwelijke energie die te veel eenzijdige ontwikkeling krijgt, te veel op zichzelf staat kan last krijgen van een te zwak ego, een uitgeputte kracht. We kunnen het moeilijk vinden grenzen te stellen, ons naar buiten toe te manifesteren, of een duidelijke “nee” te zeggen.  We kunnen overmand raken door emotionele stemmingen, hypergevoeligheid of hierin meegesleept worden. We kunnen het zicht verliezen op de buitenwereld en ons overmatig willen terugtrekken in de eigen binnenwereld.

De vrouwelijke energie die van nature puur, liefdevol en ontvankelijk is, heeft een anker nodig in het eigen ik, de mannelijke energie in ons.
De vrouwelijke energie kan de mannelijke energie het vertrouwen en de verbinding geven, de brug slaan naar het liefdevolle hart en de zielsenergie.

De mannelijke energie kan de vrouwelijke energie het anker geven en de kracht en bescherming om in haar centrum te blijven. Beiden gelijkwaardig en aanvullend naar elkaar, in balans uitgedragen. Het bekende symbool van yin-yang. Het is ook de zon en de maan energie…

Deze tijd vraagt om balans tussen vrouwelijke en mannelijke energie

We zijn als mensen in deze tijd o.a. bezig een nieuwe balans te vinden tussen deze twee energieën. De mannelijke en vrouwelijke energieën die zo uit hun verbinding zijn gegaan in onszelf en in de wereld om ons heen vragen om aandacht, bewustzijn en een nieuwe balans.

De liefdevolle verbinding tussen de mannelijke en de vrouwelijke energie, vanuit balans leidt tot de hoogste vorm van creatie en diep vervulde manifestatie.

Volle manen en de licht-boost

Het is een enorme uitdaging om in deze tijd dichtbij jezelf te blijven en je niet te laten beïnvloeden door het onbewust collectief.
De vollen manen van 21 september, 20 oktober en 19 november zijn sterk verbonden met elkaar en staan symbool voor een boost van licht, wijsheid en vernieuwing. Deze maan energie heeft zich opgebouwd en helpt ons om grote ontwikkelingen en unieke stappen en veranderingen te kunnen maken. De energie helpt met inzicht en het herstellen van balans, hoe dan ook.

Misschien voel je de energie al stromen, of merk je dat je innerlijke stem steeds duidelijker wordt. Misschien heb je heldere dromen of is er ineens een helder weten. Merk het op en geef het aandacht. De vernieuwende, lichte energie zoekt z’n weg.
Deze energie gaat zich verder ontwikkelen in 2022. Het wordt o.a. het jaar van de energie van de 2-en. Het cijfer 2 draagt de energie van balans in het geven (mannelijk) en het ontvangen (vrouwelijk) in zich.

Blijf trouw aan jezelf, oordeel of verdeel niet, maar verbind en geef jezelf wat geen leider je kan geven, de hoop, het geloof en de liefde…

Lieve lichtgroet Esther

Nieuwsbrief Maart 2021

NIEUWE ENERGIE, DE LENTE KOMT ERAAN!

De lente heeft zich al even laten zien, de zon schijnt vaker, krokussen komen boven, vogels laten zich horen. Er is meer licht, de nieuwe energie van de lente gaat zich weer laten zien en horen!

De jaargetijden tonen ons de cyclus van groei, vruchtbaarheid, loslaten en stilte. Deze cyclus spiegelt ons het leven en de fases van situaties in ons leven.

De fase van de lente, de groei, nodigt je uit om het licht in jezelf weer toe te laten en de krachtige aarde-energie ruimte te geven.

Spirituele groei, op weg naar zijn wie je bent…

We leven in een tijd van diepe verandering en transformatie.

2021 is het jaar 5 in de cyclus van 9 jaren. De energie van het getal 5 nodigt ons uit om bewegingen te gaan maken, uitdagingen aan te gaan en verantwoordelijkheden te nemen die passen bij wie je bent.

Volg je het spirituele pad, dan ben je je meestal bewuster van groei en verandering. Spirituele groei is het continue proces, waarin je trilling verhoogd en je bewustzijn ruimer wordt. Je komt zo stap voor stap dichter bij jezelf en gaat steeds meer zijn wie je in essentie bent.

De nieuwe en lichte energie, kan op sommige momenten intens voelbaar zijn. Je kunt een diep krachtig gevoel van binnenuit ervaren, of een plotseling wetend gevoel, een “JA” gevoel over iets. De nieuwe energie vraagt ons om ruimte te maken en open te staan voor datgene wat om aandacht vraagt.

Deze tijd, juist deze tijd, met al haar onzekerheden in de wereld, verwarrende emoties en opstand, zet je aan om op een dieper niveau te gaan verschuiven en transformeren.

Van denken naar voelen vanuit het hart…

De nieuwe energie, kan je het gevoel geven dingen anders te willen gaan doen, anders te gaan zien. Stappen te willen gaan zetten die je eerder niet gezet zou hebben, of keuzes te maken die dichter bij jezelf staan.

Dit kan zich laten zien in kleine veranderingen en/of grotere verschuivingen. De energie zet je aan en vraagt je om meer licht en liefde toe te laten. Er gaat een verschuiving plaatsvinden van het denken vanuit het hoofd, naar het voelen vanuit het hart.

We zijn veelal gewend keuzes te maken vanuit ons hoofd, vanuit een controle en begrijpen die ons veiligheid biedt of heeft geboden.

Deze tijd vraagt meer en meer om verschuiving toe te laten, te gaan leven en keuzes te maken vanuit het hart.

Keuzes maken vanuit je hart, is eigenlijk een keuze maken vanuit een rustig en dieper innerlijk weten, zonder dat je het direct kunt begrijpen of beredeneren.

Je denken is er niet om keuzes te maken, het denken helpt je om de keuzes die komen vanuit je hart in het dagelijks leven vorm te geven.

Als de energie van verandering en verschuiving je hartenergie aanzet, gaat er energie stromen naar het hartchakra en dat kan je een blij en licht gevoel geven.

Diepe vreugde, een diep gevoel van innerlijk weten wat heel intens kan zijn. Een dieper weten dat een keuze of gevoel je past of juist niet meer past, genereert veel lichte en positieve energie. Of dit nou een kleine keuze is voor jezelf of een grote verandering, de energie is intens. 

Het moment van herkenning van de ziel is als een sleutel die een deur opent. Het is de deur naar jezelf.

Hoe doorsta je verandering…

Door verschuiving komt er van alles in beweging. Het lichte en diepe vreugde gevoel wisselt zich af met golven van (oude) emotionele lagen, gedachten en vastgezette patronen. Waar lichte energie wil stromen en je hartchakra zich wil openen, mag donkere of zwaardere energie losgelaten worden. Het is het proces wat altijd samengaat, het zit aan elkaar vast.

Terwijl gedachten en emoties als golven voorbij kunnen komen, ontwikkelt de verschuiving zich verder en gaat er meer licht energie stromen naar het hartchakra. Het kan een intensieve periode zijn, zeker, omdat je gevoeligheid sterker voelbaar is in deze tijd, of dat je ineens gevoeliger wordt.

Het kan je doen wankelen en emoties van binnenuit of van buitenaf kunnen je overspoelen.

Laat alle golven uit de verschillende gevoelslagen zoveel mogelijk voorbijgaan en uitrollen. Net als de golven van de zee. Probeer je niet te verzetten tegen de golven, maar beweeg zoveel mogelijk mee.

Het verzetten kost je veel energie en zo kun je het jezelf ongewild moeilijker maken. Bewust bij jezelf aanwezig blijven en alles wat zich aandient, geeft houvast.

Het is de tijd om voorzichtig de patronen om erbij te horen los te laten, leer vertrouwen dat je precies bent zoals je moet zijn. Oude pijn van afwijzing mag je achter je laten, je hebt het niet meer nodig om te kunnen groeien.

De leegte

Oude waarheden verliezen hun grip en nieuwe waarheden of ideeën komen omhoog. In deze fase is er nog niet direct een stevige basis, dat kost tijd. Je voelt dat het oude niet meer klopt, die zekerheden vallen weg, maar het nieuwe is er ook nog niet of is nog moeilijk vast te pakken. Je bevind je dan in een soort “leegte.”

Deze “leegte” is een intensieve overgangsperiode met wisselende gevoelens en gedachten, die lastig kan zijn. Je kunt twijfelen aan alles, je eigenwaarde lijkt soms diep weg te zakken. Weerstand, fysieke klachten en ongemakken kunnen naar voren komen. Het kan aanvoelen als “groeipijn.”

Toch is deze periode een waardevolle tijd, omdat je door alle twijfels en kwetsbaarheid meer open staat voor verandering.

Je fysieke, emotionele, spirituele en mentale lichaam hebben tijd, geduld en vertrouwen nodig om het nieuwe bewustzijn te integreren.

Als je het proces van “leegte” regelmatig vanuit liefde met een helikopterview observeert, begrijp je steeds beter dat deze situatie hoort bij je spirituele groei. Het geeft je dan kracht en vertrouwen erdoorheen te gaan en er zelfs nog van te genieten.

Nieuwe balans

Vanuit deze groeiende nieuwe balans kun je van binnenuit gaan voelen dat bepaalde situaties, gedragingen of relaties je niet meer passen en je aanpassingen mag gaan doen.

Als je toch, soms onbewust blijft vasthouden aan oude niet meer passende patronen, zal dit steeds grotere conflicten geven in jezelf. Conflicten in de vorm van klachten die zich maar blijven aandienen.

Je komt vanzelf weer uit deze leegte, je komt weer bovendrijven, de verschuivingen en moeite die je hebt ervaren, hebben je dichter bij je liefdevolheid gebracht.  Ineens voel je je zekerder, stroomt er meer licht en liefde en sta je steviger in de nieuwe situatie.

Sessies…

Sinds januari ben ik bij een aantal mensen bezig met een nieuwe methode van energie werk tijdens sessies. Tijdens de sessie werk ik samen met jou, je werkt zelf mee aan je eigen energie herstel. Je blijft daarbij op de stoel zitten. Ik werk mee in je energie en we worden geholpen door de energie van onze gidsen.

Deze manier van werken brengt je energie op een dieper niveau in beweging, het stimuleert intenser je eigen licht en je zelf-helende energie. Het zet op een dieper niveau het vertrouwen aan in jezelf.

Spreekt dit je aan, resoneert het met je, laat het me weten. Ik hoop zeker deze ervaring met je te mogen delen! Je bent van harte welkom…

Stroom mee met jouw eigen licht! Je verdient het om te zijn wie je bent…

Lieve lichtgroet,

Esther

Nieuwsbrief December 2020

Terugblik 2020 en vooruitkijken naar 2021…

2020 was een bijzonder jaar…
Een jaar
Met veel beweging en stilstand.
Met verdriet en troost
Met vastzitten en groei
Met angst en vertrouwen
Met eenzaamheid en verbinding
Met strijd en liefde

Het was een jaar met grote tegenstrijdigheden.
Dualiteit is iets wat we kennen op aarde, maar dit jaar was de dualiteit en de beleving ervan groter dan ooit tevoren. Iedereen heeft er z’n eigen gevoel bij.

Zo in de laatste dagen van het jaar reflecteer ik terug wat het jaar mij gegeven heeft, wat het m’n gezin en dierbaren heeft gegeven en wat het in het grotere geheel gedaan en gegeven heeft…
Voor mij is het belangrijk om uiteindelijk het positieve gevoel te reflecteren op het jaar dat ik weer loslaat.

Het hele jaar gaat kort door me heen en alles voel ik nog even langskomen.
Ik ontdek altijd weer dat aan alle moeilijke, verdrietige gevoelens of situaties het positieve vastzit. Het is zelfs zo dat ik dit afgelopen jaar nog meer positiviteit kan ervaren dan andere jaren.
In alle tegenstrijdigheden die zich in mezelf, om me heen en in de wereld hebben afgespeeld.
Daarmee wil ik niets afdoen aan alles wat er gebeurt en is gebeurd.

Maar niet eerder heb ik zo’n sterk gevoel van liefde, licht, overgave, loslaten, meebewegen en aardebinding ervaren als dit jaar.

Dwars door alles heen…
Het licht is sterker aanwezig dan ooit tevoren, ook al lijkt alles “verkeerd” en onrechtvaardig te zijn.
Ik heb dat vertrouwen altijd al gevoeld, maar als het donker in de vorm van, ziekte, pijn, eenzaamheid en zelfs de dood voor de deur staat, de wereld in angst op slot lijkt te gaan, word ook ik uitgedaagd om te blijven vertrouwen op de kracht van het licht, de liefde en de eerlijkheid. Blijven vertrouwen op de puurheid in mensen, de liefde van de aarde en dat vooral alles goed komt.

Dat aan alle veranderingen chaos voorafgaat, dat door alle chaos heen de kracht van licht en liefde overwint, altijd. Dat het van belang blijft om te blijven zien waar de kracht en positiviteit zit, diep, soms heel diep verborgen onder alle chaos.

Persoonlijke lockdown

Afgelopen mei, toen de lockdown werd opgeheven, kreeg ik te maken met een “persoonlijke lockdown”. Van het een op andere moment werd ik wakker met een vreselijke pijn in m’n rug, buik, uitbreidend verder over m’n lichaam. Ik kon me niet meer bewegen, kort gezegd wist ik me geen raad van de pijn en raakte ik bevangen door diepe angst.
Volledig vastgezet en niet begrijpend wat er aan de hand was heb ik alle pijnstillers genomen die nog in huis te vinden waren (van lang geleden) Dit was het begin van weken nauwelijks kunnen bewegen, veel pijn, verdriet en niet kunnen lopen.
Ik kon die tijd ook maar moeilijk voelen wat er met me aan de hand was, wist niet eens meer wat ik zelf nodig had. Celzouten leken niet te helpen en het voelde of de “verbinding” ook even niet meer werkte.  

Dit alles gaf me vreselijke paniekgevoelens. Boosheidsbuien die maar moeilijk te stoppen waren.
Een sterk gevoel alleen te willen zijn en te willen stoppen met alles staken de kop op. Ik was compleet uit m’n aardebinding en kon daar ook maar lastig in terugkomen.
Kort gezegd heeft het met hulp 5 maanden geduurd voor ik weer goed kon bewegen en lopen en weer “zin” zag in het doorgaan met alles waar ik voor sta.

Stap voor stap kreeg ik weer zicht op m’n gevoelens en herstelde de verbinding met mezelf, m’n begeleiding en de aarde.
De verbinding voelde anders aan, zelfs een beetje vreemd soms, net of alles dichterbij voelde en stond. M’n oren gaven regelmatig vreemde piepen en geluiden. Ik had soms ineens veel kracht en energie en dan ook ineens weer niet.
Ingevingen, die afwisselde met twijfels en een gevoel een beetje “vreemd” te zijn. Na een tijd van vallen en opstaan kon ik voelen en ervaren dat ik een stuk steviger gegrond was dan voor m’n “persoonlijke lockdown” en een ander contact voelde met de aarde. Ik kon haar voelen, ervaren en horen.
Net als m’n begeleiding, die kon ik ook dichterbij voelen en ervaren. Ik begon meer in stilte te luisteren en minder tegen te spreken.

Het ziek zijn heeft me enorm geholpen om op te ruimen, me te zuiveren van oude blokkerende patronen en emoties die precies op dat moment los mochten om verdere groei en verbinding mogelijk te maken.
De aardebinding werd steeds sterker en zoals ik al wist kan de verbinding met je ziel verder doorkomen als je een goede stevige aardebinding hebt.
Ik kreeg stap voor stap weer wat wijsheid door en had regelmatig gesprekken in verbinding met m’n hoger zelf en m’n begeleiding.

Hieronder volgt een korte weergave van een gesprek in verbinding met m’n hoger zelf, m’n begeleiding en de aarde.

Het zijn doorgegeven woorden en gevoelens die ik zo zuiver mogelijk verwoord heb. Doorgegeven teksten resoneren anders en dieper tijdens het lezen. Het is geen waarheid, het is een wijsheid en heeft als doel je eigen wijsheid in beweging te zetten en je gevoel wakker te maken, precies wat voor jou past.
Zie het als een uitnodiging je eigen wijsheid te voelen en te onderzoeken en daarmee je bewustzijn te verhogen. Verhoging van bewustzijn kan je helpen in deze tijd om dichtbij jezelf te blijven.

 
De aarde verteld
 
Het is een tijd van chaos en het licht lijkt soms verder weg dan ooit. Jullie zorg om mensen, het leed en onrecht op de aarde is een feit. Toch is het zo dat schijn bedriegt. Waar het heel donker is, is net zoveel licht. Weten jullie nog dat alles in verbinding is met alles.
Maar het is moeilijk te zien en te vertrouwen soms. Het kost heel veel tijd en dit alles is een kwestie van geduld en vertrouwen. Deze tijd is een uitnodiging om angst en controle los te laten, om balans te herstellen. Ik, de aarde, doe dat zelf, maak je geen zorgen.

Ik nodig jullie uit om je in deze tijd dieper met mij te verbinden. Jullie zijn al bezig met bewustzijn en weten diep van binnen veel meer dan jullie nu denken. Jullie worden uitgenodigd contact te maken met je wijsheid.
Wat mensen veelal doen, is vluchten van de aarde, vluchten buiten zichzelf.
Mensen gaan pijnlijke en moeilijke situaties vaak liever uit de weg.
Mensen hebben graag controle over alles en dat zoeken jullie buiten jezelf.
In allerlei bezigheden die ver van jullie zelf afstaan. In meningen en waarheden van anderen. Vluchten in allerlei verplichtingen waarvan jullie niet eens weten of het je nog past. In uitgaansgedrag en buitensporige feesten waar jullie willen vluchten voor alles wat er is en er ook niet is.
Het is een gemis van liefde, liefde in jullie zelf en voor jullie zelf.
De liefde is in iedereen aanwezig, maar je weet het niet altijd meer.

Jullie zijn vastgeraakt in patronen die jezelf niet meer dienen en die mij, de aarde, ook niet meer dienen. Die patronen kosten jullie meer energie dan dat het jullie geeft. De balans is volledig verstoord geraakt, zowel in mensen, dieren, de natuur. Ik, de aarde ben volledig uit balans geraakt, heel veel mensen weten dat, maar weten niet meer hoe dit te herstellen. Ik weet het zelf, vertrouw, maak je geen zorgen.

Er zijn ook mensen die alles willen houden bij het oude, ze willen of kunnen niet veranderen. Ze zitten vast in de greep van angst en/of liefdeloosheid.
Veel mensen raken ontmoedigd of gegrepen door angst om ziek te worden of te verliezen.
Mensen krijgen van buitenaf schulddruk opgelegd om anderen niet ziek te mogen maken. Zo worden jullie vastgezet door angst en schuld en raken jullie in verwarring.  Toch bepaald niemand voor een ander wie er wel of niet ziek wordt. Mensen zijn zoveel met deze “controle” bezig, dat het je weghoudt bij waar het werkelijk omgaat. Mensen praten over dat alles weer moet worden zoals het was. Maar als balans hersteld wordt kunnen de situaties die bestonden vanuit onbalans niet meer terugkomen.

Deze tijd gaat over balans herstellen, leren loslaten, openstellen voor liefde en vertrouwen, terugkomen bij jezelf.  Je mag je dieper verbinden met mij, de aarde, zodat je steviger in je lichaam kan komen en je ziel meer ruimte kan innemen.
In verbinding met de aarde kun je je ontdoen van de sluier van angst of verwarring. Deze sluier is meestal niet alleen van jezelf, maar wordt gevoed door collectieve angst en controle.
Mensen die al met bewustzijn bezig zijn zullen de sluier veel sneller herkennen. Toch kunnen ook jullie vastraken in angstsluiers.
Het kan heel lastig zijn te beseffen dat je vastgeraakt bent. Het is menselijk en er is moed en bewustzijn voor nodig om door alles heen de sluier los te laten en naar je eigen stem te luisteren. Vastgezette angst haalt ons weg bij ons ware zelf. Het laat ons meelopen met het collectief en zorgt ervoor dat we niet meer zelf kunnen voelen wat goed voor ons is. De angst en druk jaagt jullie op, maakt boos, wordt dwingend en dreigend als jullie andere keuzes zouden willen maken.
De stem van jullie eigen ziel is altijd liefdevol en geruststellend. Het is vol van vertrouwen, dwars door alles heen…

Ik: Hoe kunnen we kijken naar alle maatregelen die ons opgelegd of dringend geadviseerd worden, het verplichte mondkapje, de vaccinaties? Wat kunnen we nou het beste doen?

Blijf bij alle maatregelen dicht bij jezelf en weet dat je altijd vrij bent in je bewustzijn. De maatregelen die van buitenaf op, of in ons lichaam geplaatst worden dragen bij aan het verlagen van ons bewustzijn.

Als ons bewustzijn verlaagt, kan angst meer ruimte innemen.
Het mondkapje doet ook mee aan het verlagen van ons bewustzijn, het geeft belemmeringen in het vrije ademen. Het geeft na een tijdje verstoringen in de zuurgraad van het lichaam en belast de lever.

Mensen kunnen zich misselijk voelen en hoofdpijn krijgen als deze langere tijd gedragen moeten worden.
De vaccinaties verlagen ook het bewustzijn en zetten het energetisch lichaam vast, waardoor er minder licht en energie kan stromen.
Er is minder beweeglijkheid mogelijk, waardoor het voelen van jezelf moeilijker wordt.

Ieder van jullie mag zich hier bewust van zijn, alleen dat weten helpt al om het bewustzijn niet te veel te laten verlagen.  Jullie zijn in een stadium van groei waarin je uitgenodigd wordt de controle los te laten en te gaan vertrouwen op jezelf.
Je wordt uitgenodigd om in vertrouwen mee te bewegen.

Opstand en verzet tegen deze maatregelen helpt hooggevoelige en bewuste mensen vaak niet verder. Jullie trekken dan te veel strijd en negatieve energie aan, waardoor je kunt verzwakken.

Maak contact met je eigen gevoel en maak gebruik van je eigen bewustzijn, vanuit vertrouwen waarom je iets doet of hoe je iets wilt doen.  

Als je een mondkapje draagt vanuit bewustzijn en vertrouwen, geeft dat je lichaam een andere energie, dit straal je ook uit naar je omgeving, dat telt.
Je straalt het bewustzijn en vertrouwen ook uit naar het collectieve bewustzijn van de mensen en de aarde, dat helpt het liefdevolle bewustzijn verder te laten groeien.  
De kracht van bewustzijn, liefde en vertrouwen is sterker dan ooit.

Het licht en de liefde wint ten alle tijden. Jullie kunnen hier allemaal aan meedoen… Wat je aandacht geeft groeit…
We vechten dan niet samen tegen corona, maar leren samen te zijn met corona…
 
Vanuit liefde en vertrouwen wens ik iedereen een mooie en liefdevolle jaarwisseling!

Een bijzonder licht en liefdevol 2021…

Esther

Nieuwsbrief April 2020

Lente

Lieve lezer,

Meebewegen…

Het is inmiddels echt lente geworden! De winter is voorbij.. Wat fijn dat de zon al zoveel schijnt.. De zon is gaan schijnen, al snel vanaf het moment dat de wereld werd stopgezet..

De natuur laat ons altijd zien in welke fase we ons bevinden. De natuur helpt, om onszelf beter te begrijpen.. Wat tegenstrijdig lijkt het dan nu te zijn, of toch niet? De lente zegt, kom maar, zoek balans, warm je op, maak je klaar voor de bloei.. Hoe zit dat nu in deze tijd? Zou stilstand in deze tijd ertoe kunnen leiden, dat hetgeen wat zich al zo lang in ons bevindt daadwerkelijk tot uiting mag komen? Dat dat elke lente het geval is, maar nu versterkt wordt, omdat we in zo’n uitzonderlijke periode leven met elkaar?

Als jij een stofdoek in handen krijgt, wat stof je dan nu af in jezelf en laat je tot bloei komen?

Verschuiving..

De wereld staat nog steeds stil en vertraagd al een aantal weken. We bevinden ons in een groot verschuivingsproces. We komen collectief tot een zekere rust en dat kan voor sommige heel prettig voelen. Misschien voelt het fijn voor je dat je nu niet zoveel moet? Of dat je bepaalde contacten niet hoeft aan te gaan, in je omgeving of op je werk? Of mis je juist bepaalde contacten? Raak je overspoelt door teveel werk?

Veel prikkels en contacten vallen (tijdelijk) weg of komen op een zekere afstand te staan. Is er wel contact dan met de afstand van 1.5 mtr. Kun je voelen dat dat iets met je doet? Alle verbindingen die je had gaven je ook iets. Of ze je nu zekerheid gaven, een gevoel van eigenwaarde of je juist irritatie en ergernis gaven. Het deed iets met je. Deze gevoelens komen nu min of meer los en kunnen voelbaar worden in jezelf.

Het is daarom ook een mooie tijd om contact te maken met jezelf, je bewust te worden wat er met je gebeurd. Binnen in ons begint er van alles te bewegen en te verschuiven.. Kun je een verschuiving voelen in jezelf?

Omgaan met Verandering…

We weten een ding zeker en dat is dat alles voortdurend veranderd..

Vertrouwen in het leven is niet willen leven zonder angst, maar het geloof dat je een kracht in je hebt, die sterker is dan angst…

Wanneer we merken dat er van alles in korte tijd veranderd, hebben we als mensen allemaal de neiging te zoeken naar zekerheid, vaste grond onder je voeten.

Ervaar jij ook dat er in deze periode allerlei situaties naar voren kwamen  die je overtuigingen tarten? Situaties die je soms lieten schudden op je grondvesten? Misschien overspoelde je het gevoel de controle even helemaal kwijt te zijn? Niet alleen over de dagelijkse gang van zaken, maar ook over je gevoelens en emoties? Ineens ben je de hele dag thuis met elkaar of juist alleen?

In een tijd van onzekerheid en chaos wordt je uitgedaagd om niet te verdrinken in alles wat er ineens gebeurd en veranderd. Als je gevoelig bent en bewust van allerlei onderstromen kan het een extra uitdaging zijn om je balans weer te vinden. Niet mee te gaan in de collectieve angst en onzekerheid, maar te blijven vertrouwen op het grotere geheel vanuit liefde. 

Nu de storm weer wat rustiger lijkt, maar er nog totale onzekerheid is over hoe we nu verder gaan en wat de effecten zullen zijn, is het fijn om je eerst bewust te kunnen worden van jezelf.

Wat doet deze verandering met jou? Misschien heb je door emotionele verwarringen je emoties tijdelijk onderdrukt en denk je dat je niks voelt. Maar reageer je de laatste tijd toch met ongewenst gedrag? Voel je fysieke ongemakken? Zie je er juist tegenop als alles straks weer gaat “beginnen”? Lijkt het alsof emoties, patronen van lange tijd geleden ineens naar boven komen? Dit zou wel eens een onbewuste manier kunnen zijn, die van je vraagt om naar je gevoelens te kijken.

Emoties of oude patronen loslaten hoeft niet een langdurig proces te zijn. De weerstand en angst voor die oude emoties zijn vaak moeilijker dan het feitelijke gevoel die onder de weerstand zit, om het uiteindelijk los te laten..

(Hoog) bewust/gevoelig in tijden van verandering..

 In deze tijd weten (hoog)bewust/gevoelige mensen dat ze een kanaal van liefde en vertrouwen mogen zijn, om op andere manieren met angst, onzekerheid en verandering om te gaan.  Je voelde misschien al langere tijd dat je anders reageerde op situaties, of dat prikkels anders binnenkwamen.

Misschien heb je al langer behoefte aan meer rust in jezelf, of was je bezig om bewustere keuzes te maken.  Een gevoel dat de wereld liefde nodig had kende je ook al. Liefde en vertrouwen die nodig zijn om balans te herstellen, zeker nu, in een tijd van onzekerheid en verandering. Maar hoe doe je dat dan in deze situatie?  

Het is juist nu van belang om vanuit liefde en vertrouwen te blijven kijken naar jezelf en alles wat er gebeurd om je heen. Niet mee te gaan met de collectieve gedachten  vanuit angst en controle willen houden. Het is lastig, het raakt jezelf, het raakt je geliefden, je naasten en de wereld.

Verschuivingen en veranderingen hebben tijd nodig en vragen veel geduld. Ze geven je in eerste instantie veel verwarring en laten je wankelen, maar dagen je ook uit om sterker te gaan staan in je gevoel. Het vraagt juist nu van je om je gevoeligheid stevig te aarden en je ruimte in te nemen. De wereld en de aarde hebben liefde en bewustzijn nodig op vele manieren.. Kiezen om vanuit liefde en vertrouwen te kijken begint bij je bewust worden van jezelf. Daar heb je rust en ruimte voor nodig..

Jezelf vragen stellen..

De energie van verschuiving en  verandering begon al veel eerder. Waar was je vorig jaar in de zomermaanden, in juni/juli mee bezig in jezelf? Wat vroeg toen om je aandacht?

Oude patronen en gedragingen mogen bekeken worden en worden losgelaten. Vroegere verwachtingen in twijfel getrokken. Helpt deze tijd jou om jezelf vragen te stellen? Voel je de uitnodiging van verschuiving en verandering?

Plotseling kun je voelen en bereid zijn de verschuiving toe te laten op manieren waarvan je dacht dat ze eerder niet mogelijk waren..

FireweedVeranderingen in tarieven consulten

De energie van het geld is op dit moment ook aan allerlei veranderingen onderhevig. Onzekerheid, stress, angst die ons allemaal diep kunnen raken en van ons vraagt om op andere manieren om te gaan met situaties.

Deze periode zou onze kijk op geld op een positieve manier kunnen veranderen.. Ook al heb ik geen idee hoe?!

Vanuit een gevoel van meebewegen en verandering heb ik besloten de tarieven van de consulten te halveren vanaf 13 april (na Pasen) tot in ieder geval 1 juni (verder afhankelijk van de ontwikkelingen).

De consulten doe ik nu bijna allemaal telefonisch, ook voor kinderen.. . Ik test en werk, zoals ik al vaker deed, op afstand. Dit gaat goed en is fijn te kunnen doen.

De consulten zijn telefonisch gewoon een uur, maar zijn ook mogelijk voor een half uur, afhankelijk van wat je nodig hebt. Dit wel graag van te voren aangeven..

Loop je ergens tegenaan, waardoor meebewegen lastig is, of heb je een inzicht of ondersteuning nodig? Laat het me dan weten..

We moeten het samen doen, we hebben elkaar nodig..

We hebben meer kracht, liefde en licht in ons dan we ons voor mogelijk houden..

Ik wens iedereen fijne en mooie paasdagen!

Met liefde,

Esther

Nieuwsbrief maart 2020

Lieve lezer,

Hoopvol blijven in deze bijzondere periode…
 
Wat gebeurt er allemaal in de wereld. Het Corona virus is het gesprek van de dag, de gevolgen zijn overal merkbaar. Wie had kunnen vermoeden dat de hele situatie rond het corona virus de mensen en onze wereld zo zou kunnen raken en stil leggen.

Er was al langer bekend en vorig jaar testte ik al dat er in 2020 veranderingen zouden plaatsvinden. Grote veranderingen in de wereld, die ruimte gaan maken voor meer balans, verbindingen, nieuwe manieren van leven en samenwerking. Meer ruimte voor liefdevolheid en kansen om te vertrouwen op je hart en wijsheid.

Als verandering in de lucht hangt, weet je nooit hoe dat gaat gebeuren. Ook ik had geen idee hoe de veranderingen zouden gaan plaatsvinden. Nu de gevolgen van deze hele situatie zo groot zijn, realiseer ik me dat dit wel eens het begin van de verandering zou kunnen zijn.

 
Overweging om vanuit liefde te kijken

Als de eerste verontwaardiging en onrust van de impact van de situatie in jezelf en de wereld om je heen tot rust is gekomen, ontstaat er ruimte om te voelen wat dit alles met je doet. Misschien voel je je kalm en voel je vertrouwen of blijft juist de onrust en onzekerheid zich aandringen. Je zou kunnen overwegen om vanuit liefde en wijsheid te kijken wat er gebeurt met jezelf, je naasten en de wereld om je heen. Lees verder
 
Alles heeft 2 kanten

Er is veel onrust, onzekerheid en angst, maar voel je ook dat de liefde voor elkaar naar boven komt? De samenwerking die ontstaat tussen mensen, de kracht en creativiteit die in mensen wakker wordt?
Als de economie in de wereld grotendeels stopt, kun je dan ook voelen dat de mens rust krijgt? Kun je de stilte voelen en horen? Kun je voelen dat de aarde bijkomt?
Deze hele situatie nodigt ons uit om naar binnen te gaan, terug naar onszelf. Als we geen contacten meer hebben met elkaar, worden we met onszelf geconfronteerd. Dat kan in het begin lastig zijn, maar stilte en rust is soms de enige manier om onszelf te kunnen voelen.
We moeten het ineens zelf doen.  Wat voor kracht en creativiteit schuilt er nog meer in ons? Komt er een beetje ruimte om meer zelfvoorzienend te kunnen zijn? Misschien wist je niet dat je je eigen kinderen ook kunt helpen met schoolwerk thuis. Of dat je heel goed thuis alleen kunt werken?

 
Is er werkelijk bedreiging?

Als we onszelf de kans geven om op een andere manier tegen bedreiging aan te kijken, dan kan het zijn dat er deuren voor je opengaan…

Zou je je kunnen voorstellen dat virussen (net als bacteriën en schimmels) niet tegen ons zijn, maar ons juist helpen om balans te herstellen? Net als in de natuur. We zouden geen strijd hoeven aan te gaan.

Heb je voor mogelijk gehouden dat het virus ons zou kunnen helpen om oude vastzittende patronen versnelt los te laten? Precies daar waar het nodig is om mee te kunnen bewegen? Het klinkt zo tegenstrijdig, ik kan dat zelf ook voelen. Ook ik kwam het verzet nog tegen in mezelf. We zien mensen strijden en overlijden en dat is wat zo vreselijk is en zo tegenstrijdig voelt.

Zou het virus een uitnodiging kunnen zijn om jezelf te gaan versterken? De “vijand” (die eigenlijk geen vijand is) in staat is het beste in jou en in de wereld omhoog te halen? Precies nu op dit moment?

 Als je overweegt om te zien dat alles aan elkaar vastzit, dat er geen licht bestaat, zonder het donker. Dat er geen angst bestaat, zonder moed. Dat dualiteit een feit is op aarde. Dat deze dualiteit juist dat is wat we mogen accepteren en ons uitnodigt tot groei en verandering.  Als we die inzichten kunnen gebruiken, zonder dat je je emoties hoeft weg te stoppen, kan het donker je uitnodigen en helpen, je eigen licht te versterken. Alles wat je aandacht geeft groeit. Waar kies je voor?

Liefde en licht is sterker dan welke angst ook en het versterkt onze immuniteit.

 
Kijken vanuit de symbolieken

De symboliek die ik tegenkwam bij de naam van het virus is; Corona=Kroon.
Kroon staat voor het gezag, de macht, autonomie.

Zou het kunnen zijn dat het virus de kroon in onszelf omhoog haalt? Waar ligt onze kracht en autonomie? Zit het onder een laagje stof? Waar laten we onze autonomie nog liggen?

De overdraagbaarheid van het virus kun je ook vanuit de symboliek bekijken. Het virus wordt overgedragen via de lucht. Het element lucht heeft te maken met het denken, logica en wetenschappelijke verbindingen kunnen maken. Zet de overdraagbaarheid van het virus ons aan om de denkwereld in balans te brengen met het voelen?
Lucht staat ook symbool voor ruimte. We zijn de laatste weken zoveel bezig met het thema ruimte. Ruimte voor jezelf, ruimte naar de ander. Isolatie ruimte als mensen besmet zijn. Zou het virus ons uitnodigen onze ruimte verder in te nemen?

Ademhaling

Het virus heeft invloed op onze ademhaling. De ademhalingswegen staan symbool voor vrijheid en autonomie, op eigen krachten varen. Vrije ademhaling is ruimte maken, je veilig voelen, zonder (zelf)beperking. Ademhalen is het verbinden met jezelf.
Waar mogen mensen wereldwijd nog ruimte maken voor vrije ademhaling? Waar mag balans ontstaan in ruimte en veiligheid om vrij te kunnen ademen? Ruimte voor de verbinding met jezelf? Waar mag de aarde ruimte krijgen?

 
Besmettelijk

Het virus is besmettelijk, energetisch gezien zou je kunnen zeggen dat we allemaal dezelfde blokkades/emoties hebben die opgeruimd mogen worden. Zouden we elkaar als mensen juist helpen door elkaar te besmetten om blokkades op te ruimen?

Alles is energie, zo heeft het virus ook energie. De energie is er altijd eerder dan het virus zelf. Energie is nog vele malen besmettelijker dan welk virus ook. Dat weten ook de mensen die soms worstelingen ervaren met bewust leven en/of hooggevoelig zijn. We pikken energie van elkaar op. Het is de onderstroom die we niet zien, maar kunnen voelen.
Energie kan zich zelfs verspreiden op afstand zonder dat we elkaar zien. Negatieve energie, maar gelukkig ook positieve energie.

Je zou in overweging kunnen nemen dat de energie van het virus al veel eerder aanwezig was en zich al in onze energie heeft verstopt.
Dat de uiteindelijke virusuitbraak ons helpt om daadwerkelijk deze verstopte energie ook fysiek los te mogen laten.

Als de besmettelijkheid toeneemt, geeft het ons als mens de mogelijkheid om sneller op te ruimen, waar we normaal misschien jaren over doen, gebeurt nu in enkele weken of maanden. Zouden we kunnen vertrouwen en meebewegen door juist te geloven in onze immuniteit en kracht en deze versterken?

Het blijkt dat het virus onder de kinderen niet makkelijk verspreid wordt. Het blijkt zelfs dat als de kinderen het virus krijgen ze het veelal van de volwassenen krijgen.
Zou het kunnen zijn dat kinderen al dichter bij hun gevoel staan en minder los te laten hebben op dit gebied? Dat ze dit virus misschien niet nodig hebben om mee te kunnen bewegen?
 
 
Gevoelens van druk

Het kan zijn dat je tijdelijk gevoelens in je lichaam ervaart van een druk of een benauwd gevoel, soms ook druk op de keel wat het ademhalen lastiger maakt. Hartkloppingen en/of hoofdpijn kunnen er ook bij horen. Emoties van irritatie, angst, boosheid of frustratie kun je ervaren. 
Het is van belang ze te erkennen en je af te vragen of ze van jou zijn of vanuit de buitenwereld. Er gebeurt zoveel op dit moment, bij jezelf, maar ook met alle emoties die loskomen bij mensen in een versnelt tempo.
Proberen de emoties niet uit te werken, maar in vertrouwen los te laten is een uitdaging deze tijd.

Keuzes maken en grenzen stellen voor jezelf wat je op een dag wilt horen of zien in de media over dit alles kan je helpen. Met te veel beelden en verhalen zien en horen wat jezelf te veel raakt, help je anderen niet. 
Keuzes maken over wat je aan energie of emotie wilt doorgeven aan de ander of wilt ontvangen van de ander kan helpen.
Geef ik door vanuit liefde en vertrouwen of vanuit angst of afkeer?

Hoe erg deze pandemie ook uitpakt voor alle mensen, dat kan ik ook niet kleiner maken, blijft er ook het grotere geheel. Als je hoofd zich zorgen maakt, dat er iets vreselijk verkeerd gaat en je controle wilt houden, weet de ziel dat dit alles nodig is om het een nieuwe vorm te kunnen geven.

Consulten

Deze tijd kies ik ervoor te blijven werken, omdat juist mensen het deze tijd nodig kunnen hebben om te blijven vertrouwen op zichzelf. Zich bewust te zijn van zichzelf en eventuele blokkades. Of mensen die willen kijken naar versterking van zichzelf op alle gebied.

Persoonlijke consulten zijn mogelijk met de gepaste “omgangsregels”. Ik voel mezelf goed op dit moment, maar leef deze na uit respect voor anderen, waar ik de omstandigheden niet van ken.

Telefonische consulten, mocht je niet willen of kunnen komen doe ik ook en zijn zeker nu een goede optie.

Ik hoop van harte dat je in liefde en vertrouwen kunt blijven meebewegen. Geef jezelf de tijd en ruimte die nodig is, help de ander vanuit liefde en vertrouwen waar mogelijk.

Met liefde en vertrouwen,
Esther

Hoe emotioneel bewust ben jij? Kan inzicht in oude hardnekkige patronen je helpen jezelf te zijn?

patronen“He, wil jij dat even voor me aanpakken!”, roept een buurman als ik eindelijk net lekker in de tuin zit. Uit een reflex sta ik meteen op met m’n handen in de lucht om het aan te pakken. Tegelijk voel ik een emotie door me heen golven met meteen een gedachten eraan geplakt “wat denkt hij wel, hij vraagt het niet eens aan me!” Ik voel me een fractie van een seconde heel erg boos worden, maar ik zeg niks, pak het aan en sta vervolgens nog 10 min in een gesprek naar de verhalen van de buurman te luisteren. Ik ga weer op m’n stoel zitten, m’n koffie koud inmiddels en ik voel me niet ontspannen meer. Kennelijk is er iets wat me dieper heeft geraakt, en wel zo raakt dat de emotie nog een tijd door me heen blijft golven en het m’n koffie momentje verder flink verstoord..

Komen tot wie je bent komt bij niemand vanzelf, iedereen heeft een eigen verhaal en eigen ervaringen gehad die ervoor hebben gezorgd dat je niet helemaal kunt leven vanuit je hart of helemaal jezelf kunt zijn. Dat is wat ons mens maakt op aarde. We leren veel door vastlopen of door pijnlijke situaties wat wel en niet werkt voor ons. Dat kunnen kleine situaties zijn, maar ook grote en verdrietige situaties met vastgelopen patronen.

Het gevoel soms in het donker te zitten en even geen lichtpuntje te zien zijn momenten die we als mens meemaken. Of dat nu fysieke klachten zijn, een burn-out, een relatie die overgaat, je eenzaamheid voelt of je bent vastgelopen in onzekerheid en (hoog)gevoeligheid. Al deze klachten helpen ons om onszelf weer te gaan voelen en beter te leren begrijpen.

In deze tijd dat de lente wil doorkomen, de winter nog steeds voelbaar is, help ik graag mensen die het gevoel hebben ook te willen doorkomen. Mensen die naar binnen willen gaan en ruimte willen maken in zichzelf, maar niet altijd weten hoe. Ken je het gevoel soms vast te zitten in emoties of (aangeleerde) patronen? Emoties of patronen die je voor je gevoel verhinderen om jezelf te kunnen zijn en vanuit je hart te kunnen leven? Emoties of klachten die storen in het contact met jezelf of in relatie(s) met anderen.

Misschien ken je het gevoel dat je je constant irriteert aan je collega, of steeds om hetzelfde boos wordt op je partner. Je je iedere keer weer te verantwoordelijk voelt en tegen van alles maar weer “ja” zegt, terwijl je “nee” bedoelt. Je je afvraagt waarom je nou iedere keer dezelfde mensen ontmoet, deze mensen aantrekt. Je zo blij bent met je nieuwe relatie, maar je je niet echt over kunt geven aan de liefde. Je steeds pijn in je hoofd of nek krijgt als je op je werk bent..

Heel de dag door komen er allerlei emoties voorbij en wisselen we in bewustzijn. We kunnen ons blij voelen als we iets fijns meemaken en ineens geraakt worden als iemand iets tegen ons zegt of juist niks zegt. We kunnen ons ineens verdrietig voelen als we iets voorbij zien komen of vreselijk boos worden als we over iets lezen wat ons raakt. We kunnen tot tranen geroerd raken bij het horen van een muziekstuk of bij een dans van de Maori’s. Het komt voor dat je je eigen reactie niet eens begrijpt of kan sturen. Je zit erin voor je er erg in hebt.

Emoties en gevoelens komen en gaan en zijn verbonden met wie we zijn, wie we in de essentie zijn. Emoties zijn ook verbonden met wat we meegemaakt hebben en hoe en waar we opgegroeid zijn. Emoties vertellen ons wat we willen leren, emoties en allerlei klachten zijn van onschatbare waarde om onszelf te begrijpen.

Als we regelmatig door iets geraakt worden, iets vreselijk gaat storen of zelfs verhindert te zijn wie we zijn, dan is het goed om naar onze reacties te kijken en deze te onderzoeken. We kunnen de neiging hebben om onze irritaties of verdrietige gevoelens op de buitenwereld af te schuiven en je af te vragen waarom ze het nou niet anders doet, of waarom je partner nou niet gewoon begrijpt dat je je niet gehoord voelt. Soms is dat natuurlijk ook zo, maar we kunnen onze omgeving niet veranderen.

Hoe meer je zou willen dat iets of iemand in de buitenwereld verandert, hoe meer je je eigen emoties niet wilt voelen of iets niet kunt of wilt zien van jezelf.

Het kan helpen je emotioneel bewust te worden wat je nu raakt en waarom het je zo raakt. Reacties gaan zo automatisch, je kunt dat reactief mechanisme noemen. Deze vaak oude mechanismen zijn meestal al langer gekoppeld aan reacties op onze emoties. Van oude mechanismen en vastgelopen patronen kunnen we heel moe worden en zelfs klachten of ziek zijn ontwikkelen.

In de praktijk kwam Anne, Anne geeft aan doodmoe te zijn en al langere tijd rugpijn te hebben. Ze is altijd bezig met regelen, ze kan bijna niet meer. Als ze een afspraak wil maken is dat al lastig, ze kan nauwelijks tijd vrij maken. Anne wil graag meer ruimte geven aan haar gevoel en zich weer meer vrouw gaan voelen. Ze regelt thuis graag alles en dat doet ze goed. Toch knaagt er de laatste tijd iets aan haar, ze ervaart nauwelijks rust, ze gaat maar door, doet en regelt en is doodmoe. Ze reageert regelmatig zeer geïrriteerd naar haar man. Anne wil zich graag openstellen voor haar gevoel, rust voelen, maar het lukt gewoon niet. Ze schiet elke keer weer in haar oude controle gedrag van teveel doorgaan, doen en regelen. Ze is de hele dag bezig en vind haar rust niet die ze nodig heeft. Als we kijken naar haar patroon dan komt naar voren dat ze als kind vaak alleen thuis was. Haar ouders waren druk met werk. Anne regelde al veel zelf en kreeg regelmatig kritiek van haar vader als ze iets niet goed deed. Op school deed ze erg haar best om geen fouten te maken en zo geen kritiek te krijgen. Ze heeft geleerd haar mannetje te staan en zich als kind veilig te voelen door vooral haar best te doen en alles goed te regelen, zo stopte ze haar kwetsbaarheid weg. Kwetsbaarheid gaf haar angst en angst gaf weer kritiek van de buitenwereld. Nu Anne als volwassen vrouw meer ruimte wil maken voor haar gevoel, minder wil doen en regelen, komt de oude angst nog even om de hoek kijken. Als ze zich niet bewust is dat dit oude angst is, kan de angst haar zo blokkeren dat ze niet meer bij haar gevoel kan komen en dus in de doe, gaan en controle stand blijft staan. Dit gaf haar immers ooit een veilig gevoel.

Als we ons niet bewust zijn van onze emoties en reacties hierop, ontstaat er als vanzelf patronen waar we vanuit reageren. Dit kunnen patronen zijn die ons ondersteunen en voor ons werken. Het kunnen ook patronen zijn die ons tegenwerken en ons verhinderen dichter bij onszelf te komen. Het kan zijn dat een patroon eerst voor je werkt en na een tijdje niet meer past en op deze manier tegen je gaat werken.

Oude patronen kunnen heel hardnekkig zijn, je zou ze het liefst niet zien of er zo snel mogelijk aan voorbij gaan. Het kost veel energie, je kunt er doodmoe van worden. Toch is het een gemiste kans als je er geen zicht op kunt krijgen, omdat juist deze patronen zoveel inzicht geven in jezelf. Je kunt klaar zijn met het verleden, maar soms is het verleden nog niet klaar met jou. Je hebt iets nog niet helemaal kunnen zien of kunnen omzetten, dan blijft het zich aandienen. Net zo lang tot je het aanneemt, je bewust wordt en je het kan integreren in jezelf. Als je het een plek kunt geven in jezelf en het goede ervan kunt zien kun je de positieve energie van dit patroon weer gebruiken voor jezelf.

Het is een mooie tijd om je bewust te worden van het oude om het nieuwe vervolgens te kunnen toelaten. De lente kan niet goed doorkomen, als er nog oude, dorre bloemen of bladeren hangen. De nieuwe knoppen hebben ruimte en voeding nodig…

Hoe kun je de beste versie van jezelf worden….

winterEen nieuw jaar geeft altijd een gevoel van loslaten en vastpakken. Voor we verder gaan, denken we terug aan dat wat geweest is, de mooie momenten, maar ook de lastige of verdrietige momenten. Wat we allemaal gedaan hebben en wat we willen doen of anders willen gaan doen in het jaar dat voor ons ligt. Het is altijd weer een bijzonder moment. Ook als je er niet echt over nadenkt, gebeurd er toch iets met je, al is het dan onbewust.

Sommige denken na over goede voornemens, anderen vinden dat onzin of zijn er mee gestopt, omdat het toch niet vol te houden is..

Ik heb het gevoel dat goede voornemens je wel echt verder kunnen helpen. Goede voornemens nodigen je namelijk uit om over jezelf na te denken, waar sta je? Waar wil je naar toe? Wat zou je anders willen doen om meer jezelf te kunnen zijn? Als je je bewust bent waarom je je voornemen hebt, waarom het eerder niet lukte en wat het je kan opleveren, dan wordt de kans van slagen groter. Als je het doet vanuit inzicht en liefde voor jezelf heb je meer stimulans het vol te houden. Doe je het vanuit een negatief gevoel over jezelf, dan is dit de energie die je ontkracht i.p.v. kracht geeft. Bewust zijn van jezelf helpt dus om het vol te houden.

Stel je wilt minder tijd doorbrengen op je telefoon, app, facebook etc. om meer in contact te zijn met je gezin. Als we ervan uitgaan dat alles energie is, dan is het goed om te gaan onderzoeken welke energie van jou verbonden is aan teveel telefoon. Het teveel op je telefoon geeft je namelijk ook iets, het heeft iets voor je aangevuld wat je nodig had of dacht nodig te hebben. Stel dat je erachter komt dat het je een gevoel geeft niet zo alleen te zijn en erbij te horen, dan is dat het gevoel wat het teveel op je telefoon voor je aanvulde. Als je dan stopt met teveel telefoon, krijg je absoluut te maken met eenzame gevoelens. Als je hier van te voren eerlijk met jezelf naar hebt gekeken en je hebt afgevraagd hoe je met deze gevoelens wilt omgaan, is de kans van slagen veel groter. Heb je vervolgens ook nog zicht op het doel voor jezelf, wat het je gaat opleveren, dan wordt de kans van slagen nog groter. Als je je hier niet bewust van bent, kan het heel lastig zijn om het vol te houden. De trekkracht van buitenaf via de telefoon en de hele social media is sterk aanwezig en floept zo je energie weer in. Het gevolg is dat je een negatief gevoel krijgt over jezelf en dat waarschijnlijk oplost door opnieuw iets te zoeken in de buitenwereld. Zo komt het teveel aan telefoon gebruik nog dieper in je systeem vast te zitten en het positieve gevoel naar jezelf verder van je af te staan. Het is dus van groot belang om jezelf te leren begrijpen, je bewust te worden van je onbewuste patronen, maar je ook bewust te worden van de sterke beïnvloeding die er altijd is in de buitenwereld.

Alle goede voornemens of veranderingen die je wilt doorvoeren hebben maar 1 doel en dat is: de beste versie worden van jezelf! Je fijner, liefdevoller, gezonder of krachtiger gaan voelen.

Het is fijn als je zicht hebt op jezelf, wat je aan het doen bent of juist niet. Misschien roept een moment van stilstaan vragen in je op? Op welk pad zit ik nu, of in welke fase zit ik eigenlijk? Het kan zijn dat je in een levensles zit die genezing stimuleert of je uitdaagt om zicht te krijgen op jezelf en zo groei stimuleert. Levenslessen gaan altijd over bewustwording om dichter bij jezelf te komen. Dichter bij je gevoel en het vertrouwen in jezelf. Die levenslessen zijn zeker niet altijd makkelijk en kunnen gepaard gaan met pijn en/of emoties. Het gevoel vast te zitten in een vicieuze cirkel. Als je deze leert doorzien en overwint, zal het je de kracht geven jezelf in het leven verder te ontwikkelen. Als je geen zicht hebt op jezelf, je doel eigenlijk niet weet of voelt, kun je vast komen te zitten of verstrikt raken in je eigen levenslessen.

Er kwam laatst een jonge vrouw in de praktijk, ze ging zitten en zei eigenlijk niet veel. Ze keek naar beneden en hielt haar jas nog aan. Ik keek haar aan en vroeg of ik ergens mee kon helpen. Ze trok haar schouders op, zuchtte en keek een beetje wazig voor zich uit, “ik weet het eigenlijk niet,” zei ze. “M’n vriendin zei dat ik naar je toe moest gaan.” Ik vroeg haar of ze het lastig vond om te komen, ze knikte instemmend en ik zei haar dat ik dat begreep. Ze keek me aan, bijna verbaasd dat ik haar begreep. Ik zei dat ik het dapper vond dat ze toch was gekomen, omdat ik besef dat je soms over een drempel heen moet om hulp te vragen. Uiteindelijk kwam naar voren dat ze zich al langere tijd eenzaam voelde en regelmatig depressieve gevoelens had. Deze gevoelens namen zulke vormen aan dat ze weinig vreugde meer voelde en geen drang meer had om leuke en fijne dingen te ondernemen voor haarzelf en ook niet met de mensen om haar heen. Ze had last van nare negatieve gedachten over zichzelf die ze niet kon stoppen of veranderen. Ik vertelde haar dat eenzame en depressieve gevoelens eigenlijk heel nuttig kunnen zijn bij bepaalde levenslessen. Depressieve gevoelens stimuleren je namelijk om de verbinding met jezelf weer te zoeken. Deze gevoelens willen je wakker schudden en laten weten, dat je al langere tijd jezelf niet ziet. Maar als nare gevoelens je overspoelen en je geen inzicht hebt waarom je ze hebt of waar ze vandaan komen, kan het gebeuren dat je ze niet los kunt laten. Je kunt op deze manier verstrikt raken in deze gevoelens, die eigenlijk een heel ander doel hadden voor je.

Het gevoel dat je het liefst in je bed wilt blijven liggen met een dekbed over je heen, of liever niet uit huis wil gaan, zijn gevoelens die we allemaal wel eens ervaren. Maar als deze gevoelens te sterk worden en je langere tijd blijven overspoelen is het nodig om er iets mee te doen.

Er is gelukkig steeds meer aandacht voor depressieve gevoelens of depressie. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 20 mensen er last van krijgt. Vrouwen hebben hier nog meer last van als mannen. Steeds meer jonge mensen kampen met langdurige depressieve gevoelens. Eenzame en depressieve gevoelens kunnen gepaard gaan met fysieke klachten, als de blokkerende emoties maar lang genoeg blijven zitten. Deze vrouw had last van pijnlijke gewrichten van haar heup en knie en had slaapproblemen. Ze had flinke eczeem plekken in haar hals en al een tijd een hoog piep geluid in haar oor.

Het eerste doel van de sessie was om uit te zoeken waar deze gevoelens mee samen hingen, of het ging om gevoelens van haarzelf of overgenomen gevoelens waren vanuit haar omgeving. Vervolgens zijn we gaan uitzoeken wat de wake-up call was voor haar en wat ik mocht doen om haar energie in beweging te zetten. De eenzame en depressieve gevoelens ontstonden bij deze vrouw vanuit een volledig vol zitten met allerlei emoties en energetische verbindingen vanuit haar buitenwereld. De social media had een grote prioriteit hierin. Ze had zich niet gerealiseerd dat zoveel contacten en continu informatie binnen krijgen haar zo zou kunnen verstoren. Een gevoel van totale onveiligheid en geen verbinding meer kunnen voelen met zichzelf zorgde ervoor dat ze zich zo depressief ging voelen. Ook dat is mogelijk, dat we verstoord raken door energie en gevoelens die niet eens van onszelf zijn. We zijn een aantal sessies verder en gaan werken aan het versterken van haar veiligheid, vertrouwen en bescherming om zo weer ruimte te maken voor haar eigen energie. Ze is weer gaan bewegen en doet yoga oefeningen om haar fysieke kracht te versterken. Bewust worden van haar gevoeligheid en hiermee leren omgaan was o.a. haar wake-up call.

Als je jezelf begrijpt, krijg je steeds meer duidelijkheid en dat geeft je je kracht in jezelf terug. Als je jezelf niet goed begrijpt kun je gaan worstelen, jezelf neerhalen of minderwaardig voelen, je schamen of zelfs last krijgen van depressieve gevoelens. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan, dat zich uit in allerlei fysieke klachten en emoties.

Soms zeggen mensen wel eens tegen me, dat ze geen idee hebben wat ze voelen of mogen leren.. Eigenlijk niet eens zo gek denk ik dan. We leren het niet op school, er is nog geen vak die ons leert hoe we contact maken met onszelf, onze intuïtie en onze natuurlijke talenten. Als we er verder thuis ook niet mee bezig zijn, waar moet je het dan leren voelen? Drukte en veel bezig zijn kan heel fijn zijn, maar geeft een wazig zicht op ons diepere gevoel. We worden geleefd en weten niet beter, totdat… Als je niet weet wat je diepere gevoelens zijn of wat je aan het leren bent, kijk dan naar je klachten, je worstelingen. Situaties waar je het meest mee worstelt, daar vind je leerproces plaats.

Worsteling is de plek waar vasthouden strijdt met loslaten. Dat is niet iets om je voor te schamen. Vertrouwen in jezelf, liefde voor jezelf, de wetenschap dat ieder mens op aarde worstelingen heeft. Dat worstelingen zelfs nodig zijn en dat dit aangeeft dat je geen robot bent, geeft ruimte om kwetsbaar te mogen zijn. Als je met jezelf mag werken om meer vertrouwen, liefde en vrede te voelen, dan pas voel je dat je groeit. Dat is niet altijd makkelijk, je kunt je heel moe of zelfs soms verslagen voelen. Als je door deze verwarring heen komt zal je overwinnen. Je leert de juiste keuzes te maken voor jezelf en je gevoel en intuïtie ruimte te geven.

Wees geduldig, geef je worstelingen ruimte, maar blijf er niet in hangen, sta open om jezelf te begrijpen. Als je jezelf leert begrijpen kun je je eigen kern vasthouden en ben je beter beschermt tegen alles wat er op je af komt in de buitenwereld. Zo voel je de kracht om steeds meer je eigen ruimte in te nemen met jouw talenten..

Zo wordt je stap voor stap de beste versie van jezelf…

Waarom is het toch zo lastig om onze eigen waarheid te leven?

flower lac

 

Help me alsjeblieft de waarheid over mezelf te geloven, ongeacht hoe mooi zij is!

Help me alsjeblieft de waarheid over mezelf ruimte te geven, ongeacht hoe krachtig deze is!

 

Ik hoorde een stem diep in mezelf, “vecht niet, huil niet, schreeuw niet, het allermooiste geschenk dat je jezelf en de ander kunt geven is gewoon jezelf leren zijn!”

“What!” riep ik terug. “Gewoon jezelf zijn, wat bedoel je?” Ik keek wat schaapachtig in het rond. “Noem dat maar gewoon!” zei ik, is dat alles? “Ja, dat is alles, dan volgt de rest vanzelf”..

Durf je te geloven dat het leven eigenlijk leren jezelf zijn is?  Jezelf, echt “jouw zelf” de ruimte leren geven? Dat dit voor jou het allerbeste is, maar ook voor de ander? En dat dat zo simpel klinkt, maar de meest lastige opdracht is die we allemaal te doen hebben?

Ik heb de laatste tijd al meerdere mensen gezien die aangaven iets te willen, nee zelfs te moeten veranderen. Niet dat ze daar nou altijd zo op zitten te wachten, maar mede, omdat ze zo vast lopen in zichzelf op wat voor manier dan ook. Dat vastlopen gaat van totale vermoeidheid, huilbuien, somberheid, boosheid, onvrede over zichzelf tot rugklachten, spierpijnen en slapeloosheid.

Het lijkt wel of het steeds lastiger wordt iets te doen of ergens in te blijven zitten wat je eigenlijk niet meer past. Alsof alles in je zegt dat het tijd is om naar jezelf terug te gaan, naar je gevoel te gaan luisteren. Bijna dwingend soms.  Je kan je signalen niet meer negeren, of je krijgt te doen met een ongelofelijke flinke weerstand in jezelf.

Ben jij bereid om de waarheid over jezelf te geloven? En deze dan ook nog ruimte te geven? Ongeacht wat de consequenties hiervan zijn?

We denken en zeggen dat we onszelf zijn, maar is dat echt zo? Zijn we echt vrij om te zijn wie we zijn? Of zitten we bewust en onbewust vast in onze eigen patronen, emoties of opgelegde patronen vanuit onze familie of maatschappij. Voelt het soms als een strak keurslijf?

Zeg jij tegen je wat licht dwingende buurvrouw, als ze voor de deur staat voor een bakje koffie en haar verhaal kwijt wil, dat het nu niet uitkomt? Je hoeft zelf niet weg, je bent gewoon thuis, maar je had net zo’n behoefte om even alleen koffie te drinken. Zeg je het eerlijk, ook als je intuïtief weet dat ze dat niet begrijpt en zich afgewezen zal voelen?

Durf je tegen je schoonmoeder te zeggen dat je niet meer elke zondag langs wil komen, omdat dat voor jou beter voelt? Ook als je schoonmoeder je dat niet in dank zal afnemen, iedere zondag ontzettend naar je uitkijkt en je al van te voren voelt dat ze in de weerstand zal gaan?

Zeg je in je eigen familie dat je jullie kind geen suiker meer wilt geven en dat dat betekent, dus ook niet meer van oma? Ook als ze je in je eigen familie totaal niet zullen begrijpen en je zelfs heel vreemd vinden? Durf je dan ook nog te zeggen dat jullie kind in het vervolg 1 nachtje komt slapen i.p.v. 3 nachten, omdat ze anders te moe is? Ook als er dan een energetische bom ontploft van onbegrip en boosheid? Laat je die bom dan maar ontploffen, of ga je voorkomen dat hij ploft door het maar niet te zeggen?

Zeg je op je werk tegen je teveel pratende en claimende collega, dat je voortaan in de lunch pauze even alleen naar buiten wil? Ook al weet je dat ze zich dan afgewezen zal voelen en je vervolgens zal gaan negeren?

Wanneer kies je voor jezelf? Wanneer pas je je aan? Bewust of zelfs onbewust om onrust, weerstand, onbegrip en eigen eenzaamheid gevoelens te voorkomen?

Bij wie voel jij je zelf het fijnst? Bij iemand die eerlijk zegt wat hij voelt en wat hij wel en niet zou willen? Of bij iemand die zich voor jou aanpast met kromme tenen om jou niet teleur te stellen?

Als we onze eigen waarheid willen uitdragen en naar ons eigen gevoel willen leven, komen we altijd weerstand tegen. Als eerste komen we onze eigen weerstand tegen, we willen een ander eigenlijk niet tekort doen of verdriet zien hebben door toedoen van onszelf. Of we voelen angst voor de reactie van de ander, degene zal boos worden, mogelijk gaan manipuleren, je niet begrijpen, uitlachen, jaloers worden of je zelfs gaan negeren, dat roept een enorme weerstand op in onszelf. Als we deze weerstand in ons zelf te boven kunnen komen en we ervoor kiezen toch voor onszelf te gaan staan, krijgen we maar al te vaak te maken met de weerstand van de ander..

Als we willen gaan staan voor onze eigen waarheid, gaan voelen wat we echt niet meer willen, beginnen we de positieve beweging in onszelf op gang te brengen.

Als we een stap zetten, onze waarheid uitspreken, gaat er een ongelofelijke krachtige energie stromen. Daar sta je dan, met zweet in je handen, een kloppend hart en uitbrekende opvliegers naar woorden zoekend tegen je schoonmoeder te vertellen dat je een verandering wil in het eet patroon van je kind. Je voelt je eerst nog gespannen, maar de krachtstroom die je in jezelf in gang zet, is na een tijdje ook voelbaar.

Wat zou het fijn zijn om je waarheid tegen iemand te zeggen die je waarheid respecteert en naar je luistert. Die de weerstand die het wellicht oproept in zichzelf, bij zichzelf houdt en daar eigen verantwoordelijkheid voor neemt.

Maar iedereen weet dat dit meestal niet zo gaat. Teleurstellend soms, maar hoeveel leren we hiervan over onszelf, wat ons uiteindelijk sterker maakt?

Misschien kunnen we zelf deze persoon worden voor de ander?

Vroeg of laat komen we allemaal in aanraking met onze diepere emoties, onze angsten, eenzaamheid, schaamte, afgewezen gevoelens.

We stellen een ander teleur, door onze waarheid te vertellen, of worden zelf teleurgesteld door de waarheid van de ander.

We kunnen dan in elkaar krimpen en ons afsluiten. We stoppen het weg, doen van alles om ons hoofd boven water te houden en het vooral niet te laten merken. We sluiten ons gevoel, ons hart af voor wat we voelen binnen in onszelf.

We kunnen ook verantwoordelijkheid leren dragen voor onszelf, voor onze eigen emoties en zo ook voor onze eigen waarheid..

Kan je leren de teleurstelling, verdriet of afkeuring bij de ander te laten als je voor je eigen waarheid uitkomt? Mag de ander boos zijn als je jouw waarheid vertelt? Mag je zelf verdrietig of boos zijn als de ander z’n waarheid tegen jou verteld en je dat moeilijk vind? Kan je door deze emoties heen leren kijken, het niet bij de ander leggen en het gaan zien als jouw uitdaging?

Geloof me het is mogelijk, weliswaar een hele klus, maar het is de weg naar jezelf..

Straal je eigen licht!